Grillad rimmad karré med panzanella

Grillad rimmad karré med panzanella
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Grillad rimmad karré med panzanella

23 ingredienser

Karré läggs i en rimningslag och får god smak av vitlök, rosmarin och oregano. Efter att ha rimmats läggs köttet på grillen och serveras med den godaste salladen Ernst vet - den italienska tomat- och brödsalladen panzanella.

Ingredienser

  • 600 g fläskkarré
  • 1 l vatten
  • 50 g salt
  • 25 g ljust muscovadosocker
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25 kruka färsk oregano
  • 0,25 kruka färsk rosmarin
  • 1 msk svartpeppar
  • olivolja, till grillningen

Panzanella

  • 250 g körsbärstomater (gärna olika färger)
  • 250 g tomat (gärna gröna)
  • 100 g stjälkselleri, fint strimlad
  • 1 knippe salladslök, fint strimlad
  • 1 klyfta vitlök, fint riven
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 vitt surdegsbröd, skivat
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 0,5 kruka färsk basilika, hackad
  • 0,5 kruka färsk persilja, hackad
  • 1 dl parmesanost, riven
  • salt

Gör så här

Rimmad och grillad karré

  1. Blanda vatten, salt, muscovadosocker, vitlök, oregano, rosmarin och svartpeppar i en stor kastrull och koka upp. Låt svalna helt.
  2. Lägg karrén i en stor plastpåse och häll i rimlagen. Förslut påsen och lägg den i kylen i 12-24 timmar.
  3. Ta ut karrén ur påsen och torka av den med hushållspapper. Salta och peppra och gnid in dem lite olivolja.
  4. Grilla köttet på en het grill, ca 3-4 minuter per sida, tills de är genomstekta.

Panzanella

  1. Lägg körsbärstomaterna i en plastpåse, mosa sönder dem så att innanmätet rinner ut. Lägg de mosade tomaterna i en stor salladsskål. Skär resterande tomater i grova bitar.
  2. Blanda tomaterna med stjälkselleri, salladslök, vitlök, och svartpeppar i en stor skål.
  3. Grilla brödskivorna snabbt på grillen så att de får lite färg och knaprig yta. Skär dem i cm-stora tärningar. Blanda dem med tomatblandningen.
  4. Vispa ihop balsamvinäger, olivolja, honung, basilika och persilja i en skål. Smaka av med salt.
  5. Häll dressingen över panzanellan. Blanda väl. Strö över parmesan.

Servering

  1. Bjud det nygrillade köttet med salladen.