Helgrillad piggvar med sommarprimörer och brynt smörsås

Helgrillad piggvar med sommarprimörer och brynt smörsås
Foto: TV4
Daniel Mullern
Daniel Mullern

Helgrillad piggvar med sommarprimörer och brynt smörsås

20 ingredienser

Somrig och ljuvligt god rätt med piggvar som grillas hel och serveras med en örig primörsallad och den godaste såsen av dem alla - brynt smörsås.

Ingredienser

Grillad piggvar

  • 1 piggvar (à ca 2kg)
  • olivolja
  • havssalt

Primörsallad

  • 500 g färskpotatis
  • 12 gröna sparrisar
  • 8 knippmorötter
  • 4 gulbetor, kokta och skalade
  • 12 rädisor, skurna i klyftor
  • 12 körsbärstomater, blandade färger, delade på hälften
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 0,5 dl färsk dill, plockad
  • 2 msk färsk gräslök, fint skuren
  • 50 g smör

Brynt smörsås

  • 1 bananschalottenlök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl grädde
  • 200 g smör, rumstemp

Till servering

  • citron, i klyftor
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

Helgrillad piggvar

  1. Tänd grillen, gärna en träkolsgrill. Klipp bort fenorna på fisken. Torka av den och gnid in med olivolja och havssalt.
  2. Grilla fisken i ett halster ca 45 minuter,125 grader. Släng på lite rökspån eller en bit björkved för att förstärka röksmaken. När fisken är 50 grader inne vid benet är den färdig.
  3. Dra bort skinnet på ovansidan innan servering. Pensla köttet med lite olivolja, salta och peppra

Kokta primörer

  1. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Skala sparrisen och morötterna. Koka dem i saltat vatten. När de är lagom mjuka, lägg i isvatten. Ta upp dem och skär i mindre bitar. Dela gulbetan i små klyftor.
  3. Innan servering, koka upp 1 dl vatten med smöret. Värm försiktigt grönsakerna och potatisen i vätskan. Vänd upp med örter och schalottenlök. Salta och peppra.

Brynt smörsås

  1. Börja med att bryna 30g av smöret tills det är gyllenbrunt. Ställ åt sidan.
  2. Koka upp vin, vinäger och lök. Reducera ner till ca 1vdl återstår. Koka ner grädden till hälften.
  3. Tillsätt grädden i det reducerade vinet. Koka upp och mixa försiktigt i smöret. Mixa till sist i det brynta smöret. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera fisken med primörer och brynt smörsås. Toppa med färskriven pepparrot och bjud med citronklyfta.