Kockarnas hemliga knep - så lagar du mat som på restaurang

Här är 7 bra kockknep som du kan sno för att ge din mat mer restaurangfeeling i både smak och presentation. Sätt igång att imponera!

Brynt smör, fryst smör, friterade grönsaker och picklade grönsaker. Det gäller att hitta den där perfekta kontrasten i smak och textur på tallriken. Här några enkla kockknep som gör dig till en mästerkock i hemmaköket!

1. Ha brynt smör på (nästan) allt!

Nötigt, gyllene och alldeles underbart i smaken! Brynt smör förhöjer nästan alla måltider vare sig det handlar om i bakverk, på fisken eller över grönsakerna.

Se & gör brynt smör >>

2. Gör hemgjord fond och buljong

Det finns ingen kock som lagar mat på buljongtärning! Gör din egen fond och buljong från grunden och passa på att ta vara på grönsaksblast, ben eller köttbitar som blir över. Gör en ordentlig sats så kan du förvara det som blir över i frysen. På så sätt finns det alltid en bra buljong hemma.

Se & gör hemgjord grönsaksbuljong >>

3. Garnera med ett perfekt pocherat ägg

Bli expert på att pochera ägg! Lägg ett pocherat ägg över en smörgås, sallad eller en lyxig pastarätt och låt den krämiga äggulan rinna ut. Ljuvligt gott och imponerande!

Se & gör pocherat ägg >>

4. Strössla, toppa och garnera

Gör en riktigt snygg finish på maten! Strössla över massor med färska örter, krasse, hackade nötter eller några brödkrutonger.

Se & gör brödkrutonger här  >>

5. Pickla! (mer än bara rödlök)

Det mesta går att pickla, inte bara rödlök! Det ger en härlig syra till många rätter. Testa den här rätten med Tatakilax med picklad rättika >>
eller Oxjärpar med picklade vinbär >>

6. Frys smör eller fetaost och riv över maten

Om du fryser smör eller mjuka ostar, som fetaost, går det enkelt att riva och få snyggt fördelat över hela rätten. Du kan smaksätta smöret med det mesta, välj något som passar rätten bäst. Testa till exempel: Oxfilé med rotsellerpuré och rivet hasselnötssmör >>

7. Använd en och samma råvara på olika sätt

Råriven, till puré, friterad och picklad! Använd samma råvara som en variation i samma rätt och du kan verkligen imponera! Den här rätten ger en härlig kontrast i textur där sparris serveras som kokt, råhyvlad och som skum.

Torskflakes med äggkräm och variation på grön sparris >>

Fler tips!