Torskflakes med äggkräm, tryffelskum och variation på grön sparris

28 röster
90 m
4
Torskflakes med äggkräm, tryffelskum och variation på grön sparris
Foto: TV4

En riktig paradrätt att lyxa till helgen med! Klara visar hur du gör snyggaste uppläggningen och får till bästa texturen i maträtten.

Visa mer
90 m
4
4 portioner

Du behöver

Jordärtskockschips

  • 2 jordärtskockor
  • 1 l frityrolja
  • salt

Torskflakes

  • ca 800 g torskrygg
  • 1 msk salt

Äggkräm

  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 msk smör
  • 0,5 salt

sparris

  • 10 gröna sparrisar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 kram bikarbonat

Sotad lök

  • 2 schalottenlökar

Tryffelskum

  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk svart tryffelolja
  • 1 krm salt

Garnering

  • krasse
  • dill
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Jordärtskockschips
    Skala och skiva skockorna på tunt på mandolin. Hett upp oljan till 160-180 grader. Lägg i några av skivorna i taget. Annars svalnar oljan. Vänd på chipsen i oljan med tång ett par gånger. Upp på papper och salta omgående.
  2. Torskflakes
    Dela upp torskryggen i 4 bitar. Gnugga in saltet på torsken låt ligga i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 100 grader ånga.
  3. Spola av torsken. Lägg på plåt in i ugnen ca 5 min tills torsken "faller isär." Tag ut och dela torsken i flakes.
  4. Äggkräm
    Häll grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt äggen. Vispa konstant på medelvärme. När krämen tjocknat tillsätt crème fraiche, smör och salt. Blanda runt försiktigt och sätt åt sidan.
  5. Sparris
    Skala 8 sparrisar från toppen och ned. Häll i bikarbonat och salt i vatten i en kastrull/traktörpanna. Sjud i ca 4 minuter. Får ej gå igenom helt, se till att den har en liten kärna kvar.
  6. Skala 2 sparrisar på längden med grönsaksskalare. Lägg i iskallt vatten.
  7. Sotad lök
    Lägg aluminiumfolie i en stekpanna på medelhög värme. Skala och halvera lök. Lägg ned snittytan mot foliet. Tag bort när det är ordentligt sotad, ca 5 minuter. Använd dom mindre lökbitarna till dekoration.
  8. Tryffelskum
    Häll mjölk, tryffelolja och salt i en kastrull. Låt sjuda och skumma med stavmixer till önskad konsistens.
  9. Servering
    Placera generöst med äggkräm i botten. Lägg på den blancherade sparrisen. Lägg på torskflakes.
  10. Toppa med hyvlad sparris. Täck med tryffelskummet. Dekorera med sotad lök, örter och skockachips.
  11. Låt det smaka!
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...