Torskflakes med äggkräm, tryffelskum och variation på grön sparris

23 röster
90 m
4
Torskflakes med äggkräm, tryffelskum och variation på grön sparris
Foto: TV4
90 m
4

Du behöver

Jordärtskockschips

  • 2 jordärtskocka
  • 1 l frityrolja
  • salt

Torskflakes

  • ca 800 g torskrygg
  • 1 msk salt

Äggkräm

  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 helt ägg
  • 1 msk crème fraiche
  • 1 msk smör
  • 0,5 salt

Sparris

  • 10 gröna sparrisar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 kram bikarbonat

Sotad lök

  • 2 schalottenlökar

Tryffelskum

  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk svart tryffelolja
  • 1 krm salt

Garnering

  • smörgåskrasse
  • dill

Gör så här

  1. Jordärtskockschips
    Skala och skiva skockorna på tunt på mandolin. Hett upp oljan till 160-180 grader. Lägg i några av skivorna i taget. Annars svalnar oljan. Vänd på chipsen i oljan med tång ett par gånger. Upp på papper och salta omgående.
  2. Torskflakes
    Dela upp torskryggen i 4 bitar. Gnugga in saltet på torsken låt ligga i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 100 grader ånga.
  3. Spola av torsken. Lägg på plåt in i ugnen ca 5 min tills torsken "faller isär." Tag ut och dela torsken i flakes.
  4. Äggkräm
    Häll grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt äggen. Vispa konstant på medelvärme. När krämen tjocknat tillsätt crème fraiche, smör och salt. Blanda runt försiktigt och sätt åt sidan.
  5. Sparris
    Skala 8 sparrisar från toppen och ned. Häll i bikarbonat och salt i vatten i en kastrull/traktörpanna. Sjud i ca 4 minuter. Får ej gå igenom helt, se till att den har en liten kärna kvar.
  6. Skala 2 sparrisar på längden med grönsaksskalare. Lägg i iskallt vatten.
  7. Sotad lök
    Lägg aluminiumfolie i en stekpanna på medelhög värme. Skala och halvera lök. Lägg ned snittytan mot foliet. Tag bort när det är ordentligt sotad, ca 5 minuter. Använd dom mindre lökbitarna till dekoration.
  8. Tryffelskum
    Häll mjölk, tryffelolja och salt i en kastrull. Låt sjuda och skumma med stavmixer till önskad konsistens.
  9. Servering
    Placera generöst med äggkräm i botten. Lägg på den blancherade sparrisen. Lägg på torskflakes.
  10. Toppa med hyvlad sparris. Täck med tryffelskummet. Dekorera med sotad lök, örter och skockachips.
  11. Låt det smaka!
6 april 2017

Fler goda recept