Burrata med kantareller, dill och brynt smör

Keto - smarta tips, recept och inspiration!

Har du hört talats om ketogen kost? Det är en kosthållning där du äter väldigt lite kolhydrater och därmed hamnar kroppen i ett tillstånd som heter ketos. Samla på dig mer info här nedan samt låt dig inspireras av våra goda keto-recept!

Ketodieten är en väldigt populär kosthållning, och anses vara en effektiv metod för dig som önskar gå ner i vikt. För att kroppen ska hamna i tillståndet ketos (där kroppens sockerlager tar slut och kroppen själv börjar bilda ketoner i blodet) gäller det att hålla en strikt lågkolhydratskost. När du äter färre kolhydrater börjar kroppen använda fett som bränsle.

Det är viktigt att äta en varierad kost med både fisk, grönsaker, skaldjur, kött och fågel. Tanken är att du ska äta dig mätt för då hålls även ämnesomsättningen uppe. Om du hamnar i ketos via långvarig fasta eller svält så kan det ha en motsatt effekt på ämnesomsättningen.

Uppdelningen i din kost ska enligt Keto vara följande: 75% fett, 20% protein och 5% kolhydrater. Ät gärna fet fisk, ägg, fågel, skaldjur och nöt- och griskött. Komplettera ditt protein med 1-2 grönsaker som växer ovanför jorden, exempelvis avokado, gurka, sallad, blomkål, broccoli och svamp. När det kommer till fett så tillför det mycket smak till din måltid samt hjälper dig att hålla dig mätt. Välj gärna feta råvaror eller såser såsom smör, bearnaise, olivolja och aioli.

Saker att undvika är följande: Frukt, godis, socker, pasta, bröd, ris, läsk och bakverk.

Här nedan har vi samlat en mängd goda recept för dig som är sugen på hitta inspiration för att kicka igång en ny livsstil, fylld av mer energi än någonsin!

Recept att inspireras av