Hemgjort smör

38 röster

Att kärna sitt eget smör är enkelt, dessutom blir det makalöst gott.

Tips! Du kan också låta smöret få en kolaaktig och brynt smak genom att koka det tills det bildas ett bubbligt skum på ytan. Stäng av och låt svalna. Vispa i 1 del okokt smör. Lägg upp på burk och förvara i kylen.

Visa mer

Du behöver

  • 1 l vispgrädde
  • havssalt

Gör så här

  1. Man kan vispa smör med en vanlig hushållsvisp men har man större volymer är det lättare med en smörkärna.
  2. Häll upp grädden. Inuti smörkärnan roterar ett hålat metallblad som luftar och sätter fart på vätskan.
  3. På botten hamnar sedan smörklumparna medan mjölkfraktionen, kärnmjölken, kan hällas ut genom bottenpluggen. Kärningen går fortare om grädden inte är alltför kall, helst ska den vara rumstempererad.
  4. Knåda sedan smöret och tvätta rent det från det sista unset kärnmjölk. Fyll rejält med kallt vatten i ett tråg, knåda och vänd på smöret. När vattnet blir mjölkfärgat häll bort det och fyll på nytt. Knåda igen tills sköljvattnet inte vitfärgas längre.
  5. Avsluta genom att knåda in lite salt i smöret, smaka av tills smöret har fått rätt sälta.
  6. Lägg smöret i en smörform eller en låda och linda sedan in det i papper för att kunna lägga in det i kylskåpet.
  7. Kärnmjölken som blir över kan användas till bakning. För att smöret ska bli lättare att bre kan man blanda i rapsolja eller olivolja.
19 januari 2017

Laddar fler recept...