Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokado

Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokadoNY
Foto: Cecilia Möller
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokado

18

5 steg att laga

16 ingredienser

30 m + inläggning

Tom Sjöstedts bästa räksallad med avokado inlagd i citron och chili, sparris- och fänkålssallad samt enkel sojamajonnäs. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g färska räkor, med skal

Citroninlagd avokado

  • 2 avokador
  • 1 dl citron, pressad
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 röd chilifrukt

sallad

  • 500 g grön sparris
  • 1 fänkål
  • 0,5 romansallad
  • 0,5 citron, skalet
  • olivolja
  • salt

Sojamajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk soja

Serveras också med

  • 2 ägg, kokta, skalade och halverade
  • 2 krukor körvel
  • 1 citron, riven

Gör så här

  1. Skala räkorna efter konstens alla regler. Spara och frys in skalen till t ex skaldjursfond eller fiskgryta.
  2. Citroninlagd avokado
    Koka upp citron, socker och chili. Kyl ner. Dela avokadon i klyftor och låt ligga i lagen. Gärna över natten.
  3. Sallad
    Koka all sparris förutom 4 st snabbt i saltat vatten. Skiva övrig sparris tunt med potatisskalare och lägg i kallt vatten.
  4. Skiva fänkålen tunt på mandolin. Dela romansallad i mindre bitar. Dressa upp salladen med citronskal, olivolja och salt innan servering.
  5. Sojamajonnäs
    Blanda ihop och smaka ev. av med mer soja.
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer