Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokado

13 röster
30 m + inläggning
4
Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokadoNY
Foto: Cecilia Möller

Tom Sjöstedts bästa räksallad med avokado inlagd i citron och chili, sparris- och fänkålssallad samt enkel sojamajonnäs. 

Visa mer
30 m + inläggning
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g färska räkor med skal

Citroninlagd avokado

  • 2 mogna avokado
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 1 dl socker
  • 0,5 röd chili

Sallad

  • 500 g grön sparris
  • 1 huvud fänkål
  • 0,5 huvud romansallad
  • 0,5 citron, skalet
  • olivolja
  • salt

Sojamajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk soja

Serveras också med

  • 2 ägg, krämigt kokta, skalade och halverade
  • 2 krukor körvel
  • 1 citron, riven

Gör så här

  1. Skala räkorna efter konstens alla regler. Spara och frys in skalen till t ex skaldjursfond eller fiskgryta.
  2. Citroninlagd avokado
    Koka upp citron, socker och chili. Kyl ner. Dela avokadon i klyftor och låt ligga i lagen. Gärna över natten.
  3. Sallad
    Koka all sparris förutom 4 st snabbt i saltat vatten. Skiva övrig sparris tunt med potatisskalare och lägg i kallt vatten.
  4. Skiva fänkålen tunt på mandolin. Dela romansallad i mindre bitar. Dressa upp salladen med citronskal, olivolja och salt innan servering.
  5. Sojamajonnäs
    Blanda ihop och smaka ev. av med mer soja.
16 juli 2016
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept