Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokado

koket.se
Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokadoNY
Foto: Cecilia Möller
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokado

16 ingredienser

30 m + inläggning

Tom Sjöstedts bästa räksallad med avokado inlagd i citron och chili, sparris- och fänkålssallad samt enkel sojamajonnäs.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g färska räkor, med skal

Citroninlagd avokado

  • 2 avokador
  • 1 dl citron, pressad
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 röd chilifrukt

sallad

  • 500 g grön sparris
  • 1 fänkål
  • 0,5 romansallad
  • 0,5 citron, skalet
  • olivolja
  • salt

Sojamajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk soja

Serveras också med

  • 2 ägg, kokta, skalade och halverade
  • 2 krukor körvel
  • 1 citron, riven

Gör så här

  1. Skala räkorna efter konstens alla regler. Spara och frys in skalen till t ex skaldjursfond eller fiskgryta.

Citroninlagd avokado

  1. Koka upp citron, socker och chili. Kyl ner. Dela avokadon i klyftor och låt ligga i lagen. Gärna över natten.

Sallad

  1. Koka all sparris förutom 4 st snabbt i saltat vatten. Skiva övrig sparris tunt med potatisskalare och lägg i kallt vatten.
  2. Skiva fänkålen tunt på mandolin. Dela romansallad i mindre bitar. Dressa upp salladen med citronskal, olivolja och salt innan servering.

Sojamajonnäs

  1. Blanda ihop och smaka ev. av med mer soja.