Blomkålssoppa med friterad kapris

Blomkålssoppa med friterad kapris
Foto: Katarina Kling
Katarina Kling
Katarina Kling

Blomkålssoppa med friterad kapris

13 ingredienser

En mjuk och krämig soppa toppad med friterad kapris som ger en spännande touch.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1 blomkål
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 l hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 0,5 dl färsk timjan
  • 200 g färskost
  • salt
  • svartpeppar

Friterad kapris

  • 1 dl kapris
  • olivolja

Topping

  • färsk timjan
  • olivolja

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela blomkålen i buketter. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg allt på en plåt klädd med bak- plåtspapper. Ringla över olivolja och blanda runt. Rosta i cirka 20 minuter eller tills blom- kålen fått fin färg.
  3. Koka upp buljongen i en kastrull. Finhacka timjan och tillsätt den i buljongen. Lägg i den rostade blomkålen och löken. Sjud på låg värme i cirka 30 minuter tills blomkålen är riktigt mjuk.
  4. Ha i färskosten och mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  5. Låt kaprisen rinna av ordentligt. Hetta upp olivolja i en stekpanna. När oljan är varm, lägg i kaprisen och rör om då och då. Stek i några minuter och låt kaprisen rinna av på ett hushållspapper.
  6. Toppa soppan med färsk timjan, friterad kapris och olivolja.