Laksa

Gröna proteiner - våra 8 bästa recept

En vanlig myt är att enbart kött innehåller tillräckligt med protein som behövs för att bygga muskler, få energi och hålla kroppen frisk. Faktum är att det finns flera vegetabiliska råvaror som är bombade med protein varav några till och med innehåller ALLA nio essentiella aminosyror, så kallad fullvärdigt protein. Här har vi listat 8 gröna proteinkällor - och smarriga recept såklart!

1. Bovete

Bovete har ingenting med vanligt vete att göra utan är en ört vilket gör den naturligt glutenfri. Det fiffiga med bovete är att den finns i flera varianter så som hel, krossat, flingor och mjöl, den går därmed att byta ut mot det mesta i bak- och matväg. Prova att t.ex byta ut ris mot helt bovete eller vanligt mjöl mot bovetemjöl i brödet.

2. Quinoa

Quinoa är också en glutenfri ört och kallas för ”det perfekta proteinet" då det innehåller alla nio essentiella aminosyror. Den finns bl.a i färgerna vit, röd och svart. Likt cous cous, pasta eller bulgur passar quinoa utmärkt till matiga sallader, soppor eller som innehåll till dina vegetariska biffar.

3. Tofu

Tofu är en sojabönmassa gjord på koagulerad sojamjölk vilket gör den naturligt laktosfri och proppfylld med protein - hela 20 g protein per 100 gram vilket går att jämföra med lax med samma proteinhalt. Tofu påminner om ost i konsistensen och finns som mjuka eller hårda varianter. Marinera, stek, skiva upp och använd istället för kyckling eller kött i grytan eller woken. Du kommer inte att ångra dig!

4. Baljväxter

Baljväxter är ett samlingsnamn för ärtor, kikärtor, bönor, linser, jordnötter och utgör en perfekt bas till dina krämiga röror eller mustiga grytor och gratänger. Likt tofu innehåller torkade baljväxter ungefär lika mycket protein som kött och fisk, cirka 20 gram per 100 gram medan blötlagda och kokta innehåller runt 8-12 gram protein per 100 gram.
Sponsrat innehåll

5. Frön

Små frön som sesam-, lin-, vallmo-, solros-, och chia ska inte underskattas! Visste du t.ex att pumpafrön innehåller mer protein än vanlig fläskkorv? Dessa superfrön blir extra goda i pudding, knäckebröd, energibars eller som strössel på din smoothie och frukostgröt.

6. Nötter och nötsmör

Nötter som mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, pistage och macadamianöt är grymma proteinkällor till alla måltider. Utöver den höga proteinhalten innehåller nötter också mycket andra nyttigheter som vitaminer, mineraler, antioxidanter och även bra fettsyror. Starta dagen med yoghurt toppad med en crunchig nötmix eller varför inte avsluta kvällen med mandelsmörfyllda dadlar? Mums!

8. Seitan

Seitan uppfanns i Kina på 1000-talet och är som en deg gjord på vatten och vetegluten. Vetegluten är extremt proteinrikt, hela 75 g protein per 100 g. Smaksätt seitandegen med dina favoritkryddor och forma till biffar, ha som filébitar i grytor, trä upp på grillspett, panera och mycket mer. Den kallas för "mock chicken" eller "mock duck" på engelska då den påminner om just anka och kyckling i konsistensen. Så gott!

Fler goda recept med gröna proteiner