Laksa

Laksa
Foto: Karoline Jonsson
Karoline Jönsson
Karoline Jönsson

Laksa

13

4 steg att laga

18 ingredienser

40 m

"Laksa är en snabblagad nudelsoppa från Sydostasien som påminner om ramen, men som görs på en kokosbaserad buljong istället. Precis som med ramen kan man välja tillbehör allt efter vad man gillar, har hemma eller vad det är säsong för. Jag gillar att ha ungefär hälften av tillbehören kokta medan resten får vara råa och krispiga." /Karoline Jönsson

varmande_vego_bokomslag

Receptet är ur boken Värmande vego av Karoline Jönsson, Norstedts.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 25 g färsk ingefära, riven [1,5 msk]
  • 3 klyfta vitlök
  • olja
  • 2 tsk röd currypasta
  • 3 limeblad (kan uteslutas eller ersättas av skalet från 1 citron som skalas av med en potatisskalare)
  • 1 burk kokosgrädde [400 ml]
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk buljongpulver (eller 1 grönsaksbuljongtärning)
  • 2 msk tamarisoja
  • 250 g tofu (eller champinjoner)
  • 3 dl blandade bönor (t.ex. gröna sojaböno eller kokta svarta) [250 g]
  • ca 2 dl haricots verts (eller sockerärtor)
  • ca 250 g vetenudlar (alternativt ris- eller glasnudlar)
  • 2 salladslök (stora)
  • ärtskott (eller färsk spenat)
  • färsk koriander
  • 1 citron, pressad saft (eller lime)
  • salt

Gör så här

  1. Skala och riv ingefära och vitlök. Hetta upp lite olja i en kastrull. Lägg i currypasta, ingefära, vitlök och limeblad i kastrullen och fräs några minuter.
  2. Häll på kokosgrädde, 7 dl vatten, buljongpulver och tamari. Låt koka upp och smaka av med salt. Vill du ha champinjoner i soppan: ansa och skär dem i klyftor, låt dem sedan koka med i buljongen några minuter.
  3. Koka upp vatten i en kastrull. Koka sådant som ska kokas, sojabönor och haricots verts behöver ungefär 5–8 minuter medan nudlarnas koktid kan variera. Använder du nudlar som ska kokas någon minut lägger du i dem mot slutet. Häll av vattnet, skölj grönsaker och nudlar i kallt vatten och låt rinna av.
  4. Skär tofun i tärningar och stek i olja tills de fått fin färg runt om, salta mot slutet. Lägg nudlar och bönor i botten av fyra portionsskålar. Slå på buljong och toppa med tofu, skivad salladslök, ärtskott eller spenat och koriander. Pressa över citron- eller limesaft.
TIPS!
varmande_vego_bokomslag

Receptet är ur boken "Värmande vego"