Seitan på vetemjöl special

koket.se
Seitan på vetemjöl special
Foto: Cecilia Vikbladh

Seitan på vetemjöl special

Av: Cecilia Vikbladh

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

"Veganköttet" seitan görs ofta i två steg. Först transformeras glutendegen i buljongkoket till en fast köttliknande klump, sedan mals eller mixas detta till färs eller skärs i bitar som kan marineras till wokrätter och grytor eller paneras och friteras. Du kan också göra seitan på vetegluten eller glutenmjöl som finns iasiatiska butiker, i hälsokostbutiker och i affärer som säljer vegetariska produkter. Om du använder glutenmjöl så slipper du knåda degen under vatten eftersom detta mjöl inte innehåller stärkelse. Det går alltså betydligt snabbare att göra seitan på det här sättet. Själv tycker jag dock att seitan gjort på vanlig tvetemjöl är godare.

Färdigt seitan kan nu förvaras i vätskan flera dagar i kylen innan användning. Det går utmärkt att frysa seitanköttet i lite av buljongen i åtminstone upp till ett halvår.

Se Cecilia Vikbladh laga receptet

logo

Ingredienser

portioner –6 (ca 400-500g)

Seitan

 • 2 l vetemjöl special (eller annat glutenrikt mjöl)
 • 6-8 dl vatten, kallt

Grundbuljong

 • 2 l vatten
 • 1 dl japansk soja
 • 1 msk flingsalt
 • 3 msk färsk ingefära, grovt riven
 • 5-6 klyftor vitlök, krossade

Eventuellt

 • ca 15 cm kombu (kelp/brunalg)
 • 2 tsk malen gurkmeja (för ett kycklingliknande "kött")

Gör så här

 1. Blanda mjöl och vatten till en deg. Degen ska vara fast och inte klibbig. Knåda för hand i ca 10 minuter.
 2. Låt degen vila mellan 30 minuter och 2 timmar i en bunke med kallt vatten eller övertäckt med plastfilm.
 3. Fyll en ren diskho eller balja med fingervarmt vatten. Knåda och tryck på degen under vattnet för att bli av med stärkelsen. Vattnet blir snabbt vitt och grumligt. Byt vatten när du inte ser bottnen längre. Fortsätt knåda degen tills vattnet inte längre blir grumligt, vilket brukar ta 10-15 vattenbyten.
 4. Tänk på att mycket stärkelse kan täppa igen avloppet. Se till att spola ordentligt med kallt vatten efteråt. Eller häll sköljvattnet i en hink och låt stärkelsen sjunka till botten. Häll sedan av vattnet och töm stärkelsen i komposten.
 5. Efter ett tag ändrar degklumpen konsistens och blir trådig som tuggummi och lite svårare att hålla samman. Färgen ändras från vit till gulgrå. Tryck samman degen för att pressa ut vattnet.
 6. Låt degen vila på en tallrik i 5-10 minuter. Du kan sedan sjuda den hel eller i två lika stora bitar eller som jag gjort här små duttar till chickenwings.
 7. Koka upp alla ingredienser till buljongen (som i det här fallet påminner om den grundbuljong som ofta används i det makrobiotiska köket). Men som kan varieras i det oändliga.
 8. Lägg i degbitarna och låt sjuda i en timme. Det är mycket viktigt att vattnet inte kokar, för då blir konsistensen på seitan fluffig och inte alls köttlik.
 9. Ta upp seitanköttet och låt det svalna något innan du exempelvis skär det i bitar eller strimlor.
 10. Du kan använda seitanköttet direkt eller låta det svalna i buljongen. Men du måste tänka på bitarna i det här stadiet som rått kött och därför behöver det kryddas.
 11. Seitan smakar inte så mycket helt naturell, så det gäller att vara kreativ och att krydda buljongen rejält. Det är viktigt att buljongen har en mustig smak eftersom det är den som ger seitanköttet grundsmak. Variera smaken på buljongen. Använd buljongtärningar eller fond. Tillaga gärna dina egna buljonger. Du kan till exempel tillsätta vin, öl, kryddor, miso, grönsakspuré, tomatpuré, örter eller torkad svamp i din buljong.