Så gör du egen havremjölk

Gör egen växtbaserad dryck

Allt fler väljer växtbaserad dryck och inte undra på, den goda smaken gör sig lika bra i dryck och matlagning som vanlig mjölk gör. Men har du någonsin provat att göra det själv? Det är både kul och superenkelt! Här är 4 supergoda recept.

Allt du behöver för att göra egen växtbaserad dryck:

  • Frön eller nötter
  • Vatten
  • Salt
  • Mixer eller matberedare
  • Något att sila drycken med; t.ex en silduk, ren kökshandduk i linne/bomull eller nylonstrumpbyxa.
  • Smaksättare (valfritt)

1. Mandeldryck

Mandeldryck har en god och mild smak som enkelt görs krämigare med extra mandlar eller tunnare med färre. Prova gärna att smaksätta med kanel, kardemumma, kokosextrakt eller chaikrydda för extra lyx!

2. Pistagedryck

Pistagedryck är en relativt ny variant och kan därför vara lite svår att hitta i hyllan - då passar det ju perfekt att göra den hemma istället? Med sin ljusgröna färg och smak av rostade pistagenötter, vaniljstång och dadlar är denna dryck otroligt god kall och som den är!

3. Nöt- och frödryck

Som namnet förtäljer har denna dryck en nötigare karaktär som passar till gröt, smoothies eller bakning. Det går att även att ha i kaffet för den goda smakens skull men risken finns att det skär sig. Renée Voltaire delar med sig av sina smarriga recept på hasselnötsdryck, cashewdryck och hampadryck. Vilken blir din favorit?

4. Havredryck

Även havredryck går att använda till allt möjligt men vanligast är den till kaffet då den är lätt att skumma. Är du glutenintolerant? Då går det utmärkt att byta ut havregrynen mot de glutenfria för att avnjuta drycken. Prova Familjen Mandelmanns populära recept här.

Recept med växtbaserad dryck