Så gör du egen havremjölk

Så gör du egen havremjölk
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Så gör du egen havremjölk

113

4 ingredienser

20 m

Havredryck är enkelt att göra själv - allt du behöver är vatten, havregryn, olja och lite salt. 

"Det går nästan snabbare än att knyta skorna" /Gustav Mandelmann

Tips! Havreresterna som du silar bort passar utmärkt att baka på eller att blanda ner i frukostgröten.

läs mer
Lyckas med alla dina potatisrätter - Paul Svensson ger dig proffstipsen_01

Skapa magi med grönsaker!

Gå Paul Svenssons gröna onlinekurs. Läs mer & se trailer.

Ingredienser

portioner1 liter
  • 10 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm salt (en nypa ungefär)
  • 2-3 msk neutral olja

Gör så här

  1. Mät upp 2 dl havre och 10 dl vatten i en mixer (stavmixer funkar lika bra), strö i någon nypa salt och häll i oljan. Kokosolja eller rapsolja passar bra.
  2. Uppskattar du smaksatt havremjölk kan du krydda med vanilj, kanel eller kardemumma. Använd i så fall 0,5-1 tsk smaksättning per liter färdig havremjölk.
  3. Mixa blandningen tills mjölken är helt slät utan klumpar. Häll över mjölken i en saftsil och sila bort havreresterna. Har du ingen saftsil kan du sila genom en kökshandduk. Ibland kan det bli ”stopp” i silduken och du kan behöva krama ur de sista dropparna med händerna (glöm inte att tvätta händerna först).
  4. Häll över mjölken på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Drick inom 5-7 dagar. Glöm inte att skaka mjölken innan du dricker den eftersom havremjölk har en förmåga att skikta sig.
TIPS!
läs mer
Mandelmanns gård 2018

Fler tips!

Fler tips och recept från Mandelmanns gård.

Läs mer