Så gör du egen havremjölk
Så gör du egen havremjölk
4 ingredienser
20 m
Havredryck är enkelt att göra själv - allt du behöver är vatten, havregryn, olja och lite salt.
"Det går nästan snabbare än att knyta skorna" /Gustav Mandelmann
Tips! Havreresterna som du silar bort passar utmärkt att baka på eller att blanda ner i frukostgröten.
Ingredienser
- 10 dl vatten
- 2 dl havregryn
- 1 krm salt (en nypa ungefär)
- 2-3 msk neutral olja
Gör så här
- Mät upp 2 dl havre och 10 dl vatten i en mixer (stavmixer funkar lika bra), strö i någon nypa salt och häll i oljan. Kokosolja eller rapsolja passar bra.
- Uppskattar du smaksatt havremjölk kan du krydda med vanilj, kanel eller kardemumma. Använd i så fall 0,5-1 tsk smaksättning per liter färdig havremjölk.
- Mixa blandningen tills mjölken är helt slät utan klumpar. Häll över mjölken i en saftsil och sila bort havreresterna. Har du ingen saftsil kan du sila genom en kökshandduk. Ibland kan det bli ”stopp” i silduken och du kan behöva krama ur de sista dropparna med händerna (glöm inte att tvätta händerna först).
- Häll över mjölken på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Drick inom 5-7 dagar. Glöm inte att skaka mjölken innan du dricker den eftersom havremjölk har en förmåga att skikta sig.