Snabb och smakrik budgetgryta

Spara 1000-lappar. Så handlar och lagar du smart mat!

Mat är en stor utgift varje månad och visst är det är lätt att hamna i fällan att småhandla varje dag. Men hur gör man då för att sänka sin matbudget rejält? Vi har tipsen!

1. Sluta småhandla

Handla max en gång per vecka och gör tydliga listor. Då är det lättare att hålla fokus och inte impulshandla! Genom bra planering kan du dessutom handla varor med kort datum för billigare pris.

2. Handla inte hungrig

Handla inte hungrig och helst inte efter jobbet. Stress, trötthet och hunger ger ofokuserad handling och det slinker ofta ner dyr snabbmat i korgen.

3. Hitta erbjudanden i din närmsta butik

Leta efter erbjudanden i dina närmaste butiker. Planera veckans måltider efter vad som är på erbjudande just nu och spara mängder med pengar.

4. Handla online

Handla gärna mat online. Här är det lättare att hitta varor på extrapris och att jämföra olika sajter mot varandra. Använd inte bara en onlinesajt, handla från fler, på så sätt får du tillgång till fler bra erbjudanden. Det finns även sajter som direkt väljer ut den billigaste butiken utifrån vad du vill handla, enkelt och smidigt.

5. Skapa inköpslistor

Genom att skapa inköpslistor får du bra överblick på vad du faktiskt behöver handla och undviker onödiga spontanköp. Du kan skapa din egna inköpslista här!

6. Köp större mängder av prisvärda varor

Dyker du på ett riktigt bra erbjudande på en dyr råvara som exempelvis kött, köp in ett större parti och frys in!

7. Dryga ut med billiga råvaror

Många recept går att dryga ut med billiga råvaror som bönor, kikärtor och linser. Här har vi samlat bra recept på billig vardagsmat

8. Inför en restmiddag

Inför en restmiddag i veckan då familjen äter olika rätter på överbliven mat. Har man en fast dag, då är det lättare att komma ihåg att man har de där resterna längst in i kylskåpet. Även en speciell plats i kylskåpet för resterna gör att man lättare vet vad man har.

9. Var kreativ med resterna

Rester behöver inte vara tråkigt. Tänk kreativt! En chili con carne eller köttfärsås kanske känns tråkigt att äta tre dagar i rad - men gör enchiladas av chilin eller fyll pitabröd med en klick gräddfil och köttfärsås eller varför inte fylla ut köttfärsen med bönor, majs, pasta och gör en god pastagratäng?

Prova den här goda köttfärssoppan med tacosmak

10. Släng inte maten!

Varje svensk slänger 59 kg mat per år. En barnfamilj sparar 3000-6000 kronor om året på att äta upp maten istället för att slänga den. (Källa: Konsumentföreningen Stockholm). 

Vi är väldigt snabba på att kasta mat med utgånget datum. Bäst före datum är enbart en rekommendation. Lukta och smaka innan du kastar, oftast håller maten/produkten några dagar till.

11. Gör storkok

Gör storkok och frys in i både familjeportioner och matlådor. Då behöver du inte stå utan när det tryter i plånboken mot slutet av månaden. Här har vi samlat bra recept för storkok

12. Frys in!

Frys in! Det går faktiskt att frysa in fler råvaror än du tror. Ägg, grädde, nötter, mjölk, ost och många fler. Det bör dock tilläggas att råvarorna går utmärkt att användas i matlagning men ex. mjölken bör inte drickas och äggen kan inte frysas med skal etc. På Livsmedelsverket finns en lång lista på alla råvaror som går att frysa.

Läs också: Handla smart för frysen!

13. Ta vara på hela råvaran.

Köper vi en broccoli kastar vi ofta stjälken, liksom på blomkål. Mixa ner och ha i mustiga soppor eller riv och frys in. Paul Svensson är en av Sveriges hetaste kockar med en smart filosofi kring hållbar mat. I sin onlinekurs lär han ut magin kring grönsaker och hur du tar tillvara på hela råvaran. Läs mer här

14. Köp råvaror i säsong

Genom att köpa säsongens råvaror kan du spara massor av pengar samtidigt som du gynnar de lokala handlarna. Här hittar du vilka råvaror som är i säsong just nu!

15. Skippa påsarna!

Skippa plast- och papperspåsar när du handlar. Genom att ha egen kasse sparar du inte bara på miljön utan mellan 500-1000 kr per år.

Billig och god mat

POPULÄRT
Kyckling alfredo gratäng