Kroppkakor med lingon och brynt smör
Kroppkakor med lingon och brynt smör
12 ingredienser
1 h
Tom Sjöstedts kroppkakor görs på kokt potatis och fylls med rimmat sidfläsk, lök och kryddpeppar. Servera med rårörda lingon, ovispad grädde och brynt smör.
Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser
Kroppkakor
- 600 g mjölig potatis, skalad
- 3 äggulor
- ca 2 dl vetemjöl
- salt
Fyllning
- 400 g rimmat sidfläsk, i skivor
- 1 gul lök, skalad
- 30 g smör
- 2 tsk malen kryddpeppar
Servering
- rårörda lingon
- 1 dl vispgrädde, ovispad
- 100 g smör, brynt
- ev några blad färsk persilja
Gör så här
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
- Tärna fläsket och finhacka löken. Stek snabbt i smöret. Blanda med kryddpeppar och låt svalna.
- Pressa potatisen och blanda med ägg, mjöl och smaka av med salt. Gör bollar och gör fördjupningar i mitten och lägg i fläskfyllningen.
- Koka upp vatten med salt och låt småsjuda ca 7-10 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
- Servera med rårörda lingon och grädde och brynt smör. Garnera eventuellt med persilja.