• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kroppkakor med lingon och brynt smör

Kroppkakor med lingon och brynt smör
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Kroppkakor med lingon och brynt smör

146

5 steg att laga

12 ingredienser

1 h

Tom Sjöstedts kroppkakor görs på kokt potatis och fylls med rimmat sidfläsk, lök och kryddpeppar. Servera med rårörda lingon, ovispad grädde och brynt smör.

Ingredienser

portioner4 portioner

Kroppkakor

  • 600 g mjölig potatis, skalad
  • 3 äggulor
  • ca 2 dl vetemjöl
  • salt

Fyllning

  • 400 g rimmat sidfläsk, i skivor
  • 1 gul lök, skalad
  • 30 g smör
  • 2 tsk malen kryddpeppar

Servering

  • rårörda lingon
  • 1 dl vispgrädde, ovispad
  • 100 g smör, brynt
  • ev några blad färsk persilja

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Tärna fläsket och finhacka löken. Stek snabbt i smöret. Blanda med kryddpeppar och låt svalna.
  3. Pressa potatisen och blanda med ägg, mjöl och smaka av med salt. Gör bollar och gör fördjupningar i mitten och lägg i fläskfyllningen.
  4. Koka upp vatten med salt och låt småsjuda ca 7-10 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
  5. Servera med rårörda lingon och grädde och brynt smör. Garnera eventuellt med persilja.