• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Rotfruktsgryta med eldost

POPULÄRT
Rotfruktsgryta med eldost
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Rotfruktsgryta med eldost

7 steg att laga

16 ingredienser

25 min

Snabblagad rotfruktsgryta med morötter, rotselleri, grädde och annat gott. Extra gott och fin sötma blir det med lite äppelmos i grytan.

Tips! Halloumi, eldost och grillost - vad är skillnaden? 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 förp eldost (alt stekost eller halloumi)
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 0,25 rotselleri
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk äppelmos
  • 1 tsk vinäger
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • färsk timjan
  • 4 port ris (eller potatis)

Gör så här

  1. Skär eldosten i tärningar. Stek dem gyllene i rapsolja i en stekpanna, lägg åt sidan.
  2. Skala och hacka löken. Ansa, skölj och skiva purjolöken.
  3. Stek lök och purjolök i olja i en gryta tills de är glansiga.
  4. Skala morot och rotselleri och skär i 2-3 cm stora bitar. Tillsätt i grytan och stek ytterligare någon minut. . Tillsätt grädde, vatten, buljongtärning, senap och äppelmos, smaka av med salt och peppar.
  5. Låt koka ihop tills moroten känns mjuk. Vänd ned eldosten. Smaka av med vinäger.
  6. Hacka timjan och strö över grytan. Servera med ris.
  7. Glöm inte att matsortera rester från grönsaker och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda gryta. /Köket-redaktionen