Fläskfilégryta med klyftpotatis

Fläskfilégryta med klyftpotatis
Foto: Köket.se

Fläskfilégryta med klyftpotatis

Från: Köket

18 ingredienser

40 m

God gryta som passar hela familjen, serveras med ugnsrostade morötter och potatis. 

Vill du göra en magrare variant på grytan, byt ut crème fraichen mot en med lägre fetthalt.

Ingredienser

portioner

Servering

  • 800 g potatis
  • 250 g morot
  • 2 tsk rapsolja
  • rosmarin, torkad
  • sallad

Gryta

  • 600 g fläskfilé
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 250 g champinjoner
  • 2 tsk flytande margarin
  • 1 msk oxfond, koncentrerad
  • 2 dl vatten
  • 1-2 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl crème fraîche
  • 1-2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk redning, maizena
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Klyfta potatis. Skala och skär morötter i stavar. Lägg i en plastpåse med cirka 2 matskedar rapsolja, salt, peppar och rosmarin och blanda runt. Lägg över allt på ugnsplåt och ställ in i ugn i ca 30 minuter.
  3. Skär filén i bitar och bryn i margarin, ställ åt sidan (köttet blir sedan klart i grytan).
  4. Skala och strimla lök. Klyfta svamp och stek i margarin tillsammans med löken. Häll i oxfond, vatten, matlagningsvin och crème fraiche.
  5. Smaka av med timjan, salt och peppar. Lägg ner köttet och låt småkoka tills det är klart, ca 15 minuter. Red ev med såsredning till önskad konsistens.
  6. Servera grytan med klyftpotatis, morötter och sallad.