Björnbärssylt med kanel

Safta och sylta med My Feldt

Vi både kokar och äter alldeles för lite sylt, tycker My Feldt. Här delar konditorn och kokboksförfattaren med sig av sina bästa tips på hur du gör saft och sylt av sommarens skörd på nästan ingen tid alls.
Björnbärssylt med kanel

Spela klippet och se när My Feldt kokar sylt och gör saft i Nyhetsmorgon.

Mys första tips i skördetider är att släppa all prestation i att plocka litervis med bär och frukter för att sen koka flera burkar sylt att fylla upp skafferiet med. Och du behöver inte heller leta rätt på den där gamla saftmajan längst bak i förrådet för att få till en god saft. Rådet lyder i stället att utgå ifrån det du har och koka små satser. Mixa gärna flera sorters bär och frukter, kanske hittade du björnbär, några skogshallon och en handfull blåbär på skogspromenaden. Koka snabbt ihop med socker och kanske någon smaksättare och du har en gudomligt god sylt att njuta av.

Kepsbunkring "Kepsbunkring" enligt My Feldt - fyll kepsen med bär och frukter du hittar på promenaden.

  • Börja alltid med att rensa bären - lättast går det om du lägger ut alla bär på tidningspapper, då kryper eventuella små insekter och kryp iväg.
  • En tumregel att utgå ifrån är att 1 kg bär/frukt behöver 600 g socker och lite citronsaft för att sylten ska få en bra konsistens och bli hållbar.
  • Koka sylt och marmelad kraftigt på hög värme, 4-5 minuter. Kom ihåg att röra om under tiden så att det inte bränner. Kokning på låg värme tar längre tid och gör att bär och frukt förlorar såväl färg och näring som smak.
  • När är sylten färdig? Varm sylt kommer alltid vara rinnig och lös, så för att se hur den färdiga syltens konsistens blir häller du ut en sked sylt på en tallrik och ställer in i kylen. När sylten svalnat helt kan du se om den har rätt konsistens och är redo att hällas upp på burk. Är den för lös, koka lite till.
  • Låt färska örter ge smak åt din sylt. Kanske har du köpt färska örter i kruka och bara använt några blad. Låt det som är kvar åka ner i syltkoket. Citronmeliss och blåbär blir jättegott ihop.
  • Addera finrivet citronskal och pressad citronsaft när du gör saft på blommor, om inte blir smaken annars lätt för parfymig och bara söt.
  • Sylt som hälls upp i steriliserade varma burkar har lång hållbarhet om de förvaras mörkt och svalt. Om du inte har tid och ork att preppa burkar gör du bäst i att förvara sylten i kylen och äta upp inom kort.
  • Hinner du inte ta tillvara på skörden på en gång - frys in och ta fram och koka sylt, saft eller gelé efter behov.

Saft på rallarros Saft på rallarros ger en nästan neonrosa färg och har en lätt smak med svaga toner av vinbär och rabarber.

Här nedan hittar du My Feldt alla goda recept. Scrolla för att hitta din nya favorit!

Testa My Feldts goda recept!

Saft på rallarros
My Feldt 2018
Betyg: 3.2 av 5 (313 röster)

Saft på rallarros

My Feldt
Älgörtssaft
My Feldt 2018
Betyg: 3 av 5 (2 röster)

Älgörtssaft

My Feldt
1 dygn
Aprikos- och vaniljmarmelad
My Feldt 2018
Betyg: 4.3 av 5 (3 röster)

Aprikos- och vaniljmarmelad

My Feldt
30 m
Björnbärssylt med kanel
My Feldt 2018
Betyg: 5 av 5 (2 röster)

Björnbärssylt med kanel

My Feldt
20 m
Saft på rosenrips
My Feldt 2018
Betyg: 5 av 5 (3 röster)

Saft på rosenrips

My Feldt
20 m + tid i kyl
Maskrossaft med citron
My Feldt 2018
Betyg: 4.8 av 5 (4 röster)

Maskrossaft med citron

My Feldt
40 m
Nässelsaft
My Feldt 2018
Betyg: 3 av 5 (2 röster)

Nässelsaft

My Feldt
20 m
Magnoliasaft
My Feldt 2018
Betyg: 5 av 5 (2 röster)

Magnoliasaft

My Feldt
30 m + tid i kyl
my feldts jultårta
My Feldt 2018Familjen Mandelmann
Betyg: 2.6 av 5 (5 röster)

My Feldts jultårta

My Feldt, Familjen Mandelmann
1.5 h
Ros- och flädersaft
My Feldt 2018
Betyg: 5 av 5 (1 röster)

Ros- och flädersaft

My Feldt
20 m + 1 dygn
Snaps på 7 sorters blommor
My Feldt 2018
Betyg: 5 av 5 (2 röster)

Snaps på 7 sorters blommor

My Feldt
20 m + 1 dygn
Krusbärskräm
My Feldt 2018
Betyg: 3 av 5 (4 röster)

Krusbärskräm

My Feldt
20 min
solskensbullar
My Feldt 2018
Betyg: 3.7 av 5 (15 röster)

Solskensbullar - My Feldts recept

My Feldt
2,5 h + jästid
Rabarberglass, My Feldts recept
My Feldt 2018
Betyg: 4 av 5 (1 röster)

Rabarberglass, My Feldts recept

My Feldt
1,5 h
syrliga havtornsremmar
My Feldt 2018
Betyg: 5 av 5 (4 röster)

Syrliga havtornsband

My Feldt
1 h + tid att vila
Fyllningar till semlor
My Feldt 2018
Betyg: 3.8 av 5 (8 röster)

Fyllningar till semlor

My Feldt
20 m + tid för blötläggning
Sorbet på jordgubbar och nyponros
My Feldt 2018
Betyg: 3.1 av 5 (12 röster)

Sorbet på jordgubbar och nyponros

My Feldt
40 m
Saft på pion
My Feldt 2018
Betyg: 3.5 av 5 (11 röster)

Saft på pion

My Feldt
20 m + 2 dagar i kyl
Saft på fläder och vinbärsblad
My Feldt 2018
Betyg: 4 av 5 (7 röster)

Saft på fläder och vinbärsblad

My Feldt
20 m + 2 dagar i kylen
Maskrossaft - My Feldt recept
My Feldt 2018
Betyg: 3.2 av 5 (106 röster)

Maskrossaft - My Feldts recept

My Feldt
1 h
Marmelad på maskrosor
My Feldt 2018
Betyg: 3.2 av 5 (38 röster)

Marmelad på maskrosor

My Feldt
40 m
POPULÄRT
macarons my feldts recept
My Feldt 2018
Betyg: 4.2 av 5 (14 röster)

Macarons - My Feldts recept

My Feldt
1 h + tid i kyl
Hjort med skogstema
My Feldt 2018
Betyg: 4.25 av 5 (4 röster)

Hjort med skogstema

My Feldt
60 m
Vaniljkola med havssalt
My Feldt 2018
Betyg: 3.8 av 5 (152 röster)

Vaniljkola med havssalt

My Feldt
30 m
Bruschetta, My Feldts recept
My Feldt 2018
Betyg: 4 av 5 (2 röster)

Bruschetta, My Feldts recept

My Feldt
15 m