Blåbärssylt med citronmeliss
Blåbärssylt med citronmeliss
4 ingredienser
20 m
"Blåbär, det lilla bäret som gör att man får plockjävulen i sig! Blåbär har en otroligt intensiv smak som är god att blanda med andra smaker som kamomill, svartpeppar, vanilj eller t.ex. citronmeliss." /My Feldt
Se My Feldt laga receptet

Ingredienser
- 300 g strösocker (eller rårörsocker)
- 500 g blåbär (färska eller frysta)
- 40 g citronsaft, färskpressad [ca 1 citron]
- ca 1 dl färsk citronmeliss (bladen)
Gör så här
- Mät upp alla ingredienser i en kastrull förutom citronmelissen. Låt koka upp och koka i 5–10 minuter.
- Blåbär innehåller mycket naturligt pektin så ju längre du kokar sylten desto fastare blir den. Blåbärssylt är väldigt lös när den är varm och stelnar i kylen, så gör ett syltprov efter en stund och se om du behöver koka den längre.
- Finhacka citronmelissen och rör ner i sylten. Du kan också mixa en del av den tillsammans med örten om du vill.
- Häll upp den varma sylten på steriliserade varma burkar. Förvara oöppnade burkar mörkt och svalt, då håller de i ca 1 år. Öppnad burk förvaras i kylen.