Maskrossaft med citron

Maskrossaft med citron
Foto: Linda Lomelino
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Maskrossaft med citron

5 ingredienser

40 m

"Lika mycket som maskrosen står för urkraft och överlevnad, så står den för en otroligt god maskrossaft. Den blir alldeles knallgul och får en god smak av honung. Vem kan motstå det? I min förra bok gjorde jag även en marmelad på kronbladen, men det verkar som att det inte var så många som lyckades med den så jag hoppar över just den nu (även om jag är sugen på att skriva ut receptet igen)." /My Feldt

Ingredienser

portioner liter
  • 50 g maskrosor [ca 50 st]
  • 750 g strösocker
  • 550 g vatten
  • 2,5 citroner, finrivet skal
  • 200 g citronsaft, färskpressad [ca 4 citroner]

Gör så här

  1. Plocka kronbladen från maskrosorna, ta absolut inte med något grönt för då blir saften besk. Lägg bladen i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka upp och låt sedan stå och puttra på så låg värme att det precis bubblar lite i 20–30 minuter. Skumma av då och då om det behövs.
  2. Sila av saften och tappa genast upp den på varma, steriliserade flaskor. Låt dem svalna och förvara i kylskåpet där saften håller i någon månad oöppnad. Servera väl kyld och utspädd med vatten efter smak.
  3. Man kan också kalldra saften. Då kokar du upp socker och vatten, slår det över resterande ingredienser i en bunke och låter det stå och dra över natten i rumstemperatur. Väljer du att göra så måste du frysa in saften för att den ska hålla.