Nässelsaft

Nässelsaft
Foto: Linda Lomelino
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Nässelsaft

6 ingredienser

20 m

"Det spritter i hela kroppen. Kan det inte bara växa upp något litet ur marken som man kan koka en saft på så att man slipper smälta snö och stoppa på en flaska? Eller förresten, det finns ingen snö i april i södra Sverige. Så kommer den. Liten, grön, späd och sticks utav bara fanken om den får växa till sig. Nässlan. Jag vet att detta ser ut som en hälsosmoothie men det är det inte, det är bara en del av nässlans gröna färg som har lagt sig på ytan och ger ett felaktigt intryck. Jag gör inga nyttiga saker, bara söta. Jag väljer att addera några små fänkålsfrön för att det är förbaskat gott. Har man inga kan man skippa det och gå miste om något spännande." /My Feldt

Ingredienser

portioner dl
  • 200 g nässlor
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 citroner, saften
  • 310 g vatten
  • 550 g strösocker
  • 17 fänkålsfrö

Gör så här

  1. Rensa nässlorna från jord och annat. Lägg dem gärna i kallt vatten, då sjunker sten och grus till botten. Fiska upp nässlorna och lägg i en bunke.
  2. Riv över citronskalet och häll ner citronsaften.
  3. Koka upp vattnet tillsammans med socker och fänkålsfrön. Låt sjuda tills allt socker har lösts upp och häll sedan vätskan över nässlorna. Täck med lock och låt svalna något innan du ställer bunken i kylen. Låt stå i kylskåp i ca 3 dagar.
  4. Sila av nässlorna. Saften späds med vatten och går att dricka som den är, men ett serveringstips är att blanchera 50 gram nässlor och kyla ner snabbt i isvatten. Krama sedan ur och mixa dem med saften precis före servering så får du en knallgrön saft med en riktigt fräsch smak av nässla. Saften blir brun efter en stund så servera direkt. Den går inte att spara i kylen med färskmixade nässlor i, då den blir dassig i smaken.