Ros- och flädersaft

Ros- och flädersaft
Foto: Linda Lomelino
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Ros- och flädersaft

1

4 steg att laga

6 ingredienser

20 m + 1 dygn

Hemgjord saft på rosor och fläder slår det mest en varm sommardag. Perfekt sätt att ta till vara på sommarens fina blomsterprakt.

Ingredienser

portioner2 liter
  • 30 ätbara blommor (blad från vresrosor eller annan ätlig ros som doftar mycket)
  • 3 knippe fläder
  • 290 g citronsaft, färskpressad
  • 750 g strösocker
  • 1 l vatten
  • 1 citron, skalet

Gör så här

  1. Lägg rosenbladen, fläder och citronsaften i en bunke.
  2. Koka upp socker och vatten och häll över blommorna. Ställ in i kylskåpet och låt dra i 1-2 dagar.
  3. Sila av bladen och häll saften i rena steriliserade flaskor.
  4. Saften håller i 1-2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten kan du frysa in den eller ge den ett snabbt uppkok innan du häller upp den på flaskor.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer