Ros- och flädersaft

Ros- och flädersaft
Foto: Linda Lomelino
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Ros- och flädersaft

1

4 steg att laga

6 ingredienser

20 m + 1 dygn

Hemgjord saft på rosor och fläder slår det mest en varm sommardag. Perfekt sätt att ta till vara på sommarens fina blomsterprakt.

Ingredienser

portioner2 liter
  • 30 ätbara blommor (blad från vresrosor eller annan ätlig ros som doftar mycket)
  • 3 knippe fläder
  • 290 g citronsaft, färskpressad
  • 750 g strösocker
  • 1 l vatten
  • 1 citron, skalet

Gör så här

  1. Lägg rosenbladen, fläder och citronsaften i en bunke.
  2. Koka upp socker och vatten och häll över blommorna. Ställ in i kylskåpet och låt dra i 1-2 dagar.
  3. Sila av bladen och häll saften i rena steriliserade flaskor.
  4. Saften håller i 1-2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten kan du frysa in den eller ge den ett snabbt uppkok innan du häller upp den på flaskor.