Hjort med skogstema

4 röster
60 m
4
Hjort med skogstema
Foto: TV4

Hjortfilé med bakad rotselleri, kantareller, lingon och rödvinssås. En rätt som doftar ljuvligt av skogen!

Visa mer
60 m
4
4 portioner

Du behöver

rotselleri

  • 1 rotselleri
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 kvistar timjan

Hjort

  • 400-500 g hjortfilé (ekologisk)
  • 0,5 kruka rosmarin
  • salt
  • peppar
  • olja
  • smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kvist timjan

Sås

  • 0,5 gul lök
  • 3 dl hjortfond (gärna hemgjord)
  • 3 dl rödvin (eller madeira)
  • 1 äpple
  • salt
  • peppar

Servering

  • 800 g kantareller
  • 0,5 gul lök
  • smör
  • 1 citron
  • 200 g lingon (ekologiska)
  • 50 g picklade granskott
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Rotselleri
    Skär upp rotsellerin i ca 2 cm tjocka skivor. Gnid in skivorna i smör och lägg ner i en stor gryta eller ugnssäker form med lock. Krydda med salt och peppar och riv över rosmarin och timjan. Baka av i ugnen eller i grillen tills de är mjuka och gyllenbruna.
  2. Hjort
    Bind upp hjorten med steksnöre och bind samman med rosmarinkvistar. Gnugga med salt och peppar.
  3. Stek filén i olja och smör tillsammans med vitlök och timjan tills den har en fin gyllenbrun yta runt om. Ta av från värmen när den har en innertemperatur på 50 grader och lägg åt sidan.
  4. Sås
    Stek löken i pannan du stekt hjorten i. Häll i lite vatten i pannan och koka ur. Slå på fonden, rödvinet och hacka ner äpplet. Reducera ner tills den har en simmig konsistens, montera sedan i en klick smör.
  5. Servering
    Stek kantarellerna med lök och smör. Salta och peppra efter smak. Riv över citronskal från en citron.
  6. Lägg lingon och granskott i en bunke, lägg i de ljumma kantarellerna och salta om det behövs.
  7. Lägg upp alla delar snyggt på tallrikar.
9 december 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...