Solskensbullar - My Feldts recept

solskensbullar
Foto: Linda Lomelino
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Solskensbullar - My Feldts recept

16 ingredienser

2,5 h + jästid

Underbart fluffiga bullar som fylld av den lenaste vaniljkrämen. My Feldts bullar är ett måste i vår, sommar, höst och vinter!

Ingredienser

portioner stycken

Vetedeg

  • 700 g vetemjöl
  • 120 g strösocker, eller rårörsocker
  • 8 g havssalt, finkornigt oraffinerat
  • 12 g kardemummakärnor, grovmalen
  • 12 g jäst
  • 360 g mjölk, kall 3 %
  • 50 g ägg (ca 1 st)
  • 110 g smör, rumstempererat
  • smör, smält (eller vatten att pensla med)
  • strösocker (att rulla bullarna i)

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 100 g strösocker (eller rårörsocker)
  • 500 g mjölk, 3 %
  • 120 g äggula (ca 6 st)
  • 30 g majsstärkelse
  • 30 g smör

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Gör vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret så att fröna lossnar. Lägg sockret med fröna, vaniljstången och mjölken i en kastrull och koka upp. Vispa ihop äggula och majs­ stärkelse – se till så att det inte blir några klumpar. Häll mjölkblandningen i äggvispet under omrörning.
  2. Häll tillbaka allt i kastrullen igen och koka upp. Låt koka i 2 minuter under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Sila krämen genom en finmaskig sil och ställ åt sidan. Krämen går att förbereda och håller i kylen i ett par dagar. Vispa i så fall upp den lätt innan du använder den.

Bulldeg

  1. Gör vetedegen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Lös upp jästen i mjölken. Häll degvätskan och ägget i bunken med de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg (du behöver inte knåda den). Låt vila i rumstemperatur i cirka 10 minuter.
  2. Arbeta in smöret i degen med händerna tills du har en homogen deg. Låt vila i kylen i 1–2 timmar.
  3. Dela degen i 24 bitar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Det går olika fort beroende på om det är sommar eller vinter, varmt eller kallt hemma och var du väljer att låta dem jäsa. Nedan hittar du två olika sorters jäsningsmetoder, välj en.

Alternativ ett - jäsning över natten

  1. Låt bullarna vila på en plåt i kylen i några timmar. Ställ in plåten i en avstängd ugn med en skål kallt vatten på botten innan du går och lägger och låt dem jäsa över natten.

Alternativ två - jäsning över dagen

  1. Låt bullarna jäsa i kall ugn med en skål kallt vatten på botten, i 4–6 timmar eller till dubbel storlek.
  2. Ta ut bullarna och vattenskålen ur ugnen och värm den till 200 grader varmluftsfunktion.
  3. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll. Ta ett stadigt grepp om påsen, tryck ner spritsen mitt på bullens ovansidan och tryck till. Det gäller att vara ganska snabb när man spritsar, annars sjunker bullarna ihop.
  4. Grädda bullarna i 6–8 minuter eller tills de är gyllen­bruna.
  5. Ta ut bullarna och låt dem svalna på plåten. Pensla dem med lite smält smör eller vatten och rulla dem sedan i socker.