Magnoliasaft

Magnoliasaft
Foto: Linda Lomelino
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Magnoliasaft

4 ingredienser

30 m + tid i kyl

"Älskar man inte magnolia är man inte riktigt klok, det är i alla fall mina tankar kring det hela. Därför var min besvikelse enorm när jag gjorde min första omgång med magnoliasaft och den smakade pissoar. Jag försökte övertala mig själv att det var gott, bara för att jag så gärna ville. Tiden gick, magnolian höll på att blomma över och sedan var det förbi. Men så en dag i parken gick jag förbi en rosenmagnolia, som blommar något senare i min stad, tog med mig sju blommor hem och gjorde istället en kalldragen saft på bladen. Där satt den. Ljuvligt, magiskt och mjukt. Är du gravid ska du dock undvika just denna saft." /My Feldt

Ingredienser

portioner dl
  • 300 g strösocker
  • 400 g vatten
  • 55 g citronsaft, färskpressad [ca 1 citron]
  • 7 magnoliablommor (endast kronbladen)

Gör så här

  1. Koka socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp.
  2. Ta av kastrullen från plattan och låt sockerlagen svalna helt. Tillsätt citronsaften.
  3. Lägg magnoliabladen i en bunke och häll över lagen. Täck med lock och låt dra i 2 dagar.
  4. Sila av bladen och tappa upp saften på en ren steriliserad flaska. Saften håller bara i 1–2 veckor i kylen så drick den innan den blir dålig. Vill du spara den längre går det så klart att frysa in den.