Ketchup och surkål, My Feldts recept

Ketchup och surkål, My Feldts recept
Foto: TV4
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Ketchup och surkål, My Feldts recept

16 ingredienser

Gör hemgjord ketchup och surkål. En godare topping till korv med bröd är svårt att hitta!

Ingredienser

ketchup

  • 30 tomater [ca 2,5 kg]
  • 4 gula lökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 0,5-1 chilifrukt
  • 0,5 fänkål
  • 2 kvistar timjan
  • 4 msk olivolja
  • 5 msk rörsocker
  • 6 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

surkål

  • 1 kg vitkål
  • 1 äpple
  • 12 g salt
  • 1 msk torkad kummin

Gör så här

Ketchup

  1. Finhacka löken, vitlöken, chilin och fänkålen. Svetta i olivolja i en stor kastrull.
  2. Tärna tomaterna och häll i kastrullen. Rör om och tillsätt resten av ingredienserna och koka ner vätskan i ca 20-30 minuter.
  3. Mixa till en slät kräm och sila av. Tillsätt mer salt om det behövs.
  4. Häll upp i rena, sterila burkar.
  5. Ketchupen håller ca 4 veckor i kylskåp.

Surkål

  1. Strimla vitkålen supertunt, lägg i en stor ren bunke. Riv äpplet grovt och lägg i bunken.
  2. Tillsätt salt och kummin. Knåda kraftigt tills det börjar vätska sig så pass mycket att man kan krama ur vatten i jämn stråle. Det tar allt från 5-10 minuter.
  3. När det har vätskas sig ordentligt, tryck ner den i rena sterila burkar, pressa ordentligt nästan hela vägen upp. Förslut burken och ställ i rumstemperatur i två veckor.
  4. Lyft på locket till burkarna 1-2 ggr varje dag, så de får pysa ur lite. De kommer pysa över så ställ dem i något djupt. Ställ dem i kylen efter två veckor.