Ketchup och surkål, My Feldts recept

0 röster
Ketchup och surkål, My Feldts recept
Foto: TV4

Gör hemgjord ketchup och surkål. En godare topping till korv med bröd är svårt att hitta!

Visa mer

Du behöver

Ketchup

  • 30 tomater (ca 2,5 kg)
  • 4 gula lökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 0,5-1 chili
  • 0,5 fänkål
  • 2 kvistar timjan
  • 4 msk olivolja
  • 5 msk råsocker
  • 6 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

Surkål

  • 1 kg vitkål
  • 1 äpple
  • 12 g salt
  • 1 msk torkad kummin
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Ketchup
    Finhacka löken, vitlöken, chilin och fänkålen. Svetta i olivolja i en stor kastrull.
  2. Tärna tomaterna och häll i kastrullen. Rör om och tillsätt resten av ingredienserna och koka ner vätskan i ca 20-30 minuter.
  3. Mixa till en slät kräm och sila av. Tillsätt mer salt om det behövs. Häll upp i rena, sterila burkar.
  4. Ketchupen håller ca 4 veckor i kylskåp.
  5. Surkål
    Strimla vitkålen supertunt, lägg i en stor ren bunke. Riv äpplet grovt och lägg i bunken.
  6. Tillsätt salt och kummin. Knåda kraftigt tills det börjar vätska sig så pass mycket att man kan krama ur vatten i jämn stråle. Det tar allt från 5-10 minuter.
  7. När det har vätskas sig ordentligt, tryck ner den i rena sterila burkar, pressa ordentligt nästan hela vägen upp. Förslut burken och ställ i rumstemperatur i två veckor.
  8. Lyft på locket till burkarna 1-2 ggr varje dag, så de får pysa ur lite. De kommer pysa över så ställ dem i något djupt. Ställ dem i kylen efter två veckor.
2 december 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...