glasrabarber 2

Lyckas med din glasrabarber - Putte och Erik tipsar

Den busiga rabarbern, som ligger där under jorden och bara väntar på att få komma upp till världen igen. Den vissnade ner i höstas och försvann, den har fått sova hela vintern men nu är det dags att få vara med igen. Äntligen!

Det är ett så underbart mumsigt vårtecken när man upptäcker att den börjat växa upp, med sina små mystiska blad från ingenstans. Även om vi vet att skörden är nära, så kan man på ett väldigt enkelt sätt göra skörden lite tidigare och väldigt mycket godare med hjälp av en helt vanlig uppochnervänd kruka, eller hink eller något liknande med hål i botten.

glasrabarber 1

Så snart som de börjat titta upp ur jorden så lägger man helt enkelt den uppochnervända krukan över plantan, lägg på en tyngd så att den inte blåser omkull men var noga med att hålet inte täcks. För det är detta lilla hål som gör underverket. Nu kommer rabarbern att söka sig upp mot ljuset samtidigt som den får en lite lite varmare miljö under skyddet vilket gör att den växer upp snabbare än den annars skulle ha gjort.

glasrabarber 2

Resultatet blir väldigt späd och fin rabarber som knappt har något märkbart skal över huvud taget, det sägs också att oxalsyran minskar och så är det ju en helt underbar delikatess att få mumsa i sig! Detta fungerar på vilken rabarbersort som helst, och den tar ingen skada av detta. Så snart man är nöjd och skördat sin späda rabarber tar man bara av krukan och låter den växa på som vanligt igen.

Här hittar du receptet på Putte och Eriks smarriga rabarbersaft!
![Putte och Eriks rabarbersaft](https://img.koket.se/standard-large/putte-och-eriks-rabarbersaft.png.jpg)

Fler goda och smarta tips hittar du i Patrick och Eriks bok "Året i en liten trädgård"
året i en liten trädgård omslag