Bikarbonat

5 saker att använda bikarbonat till!

Visste du om att du har en hemlig superprodukt som står hemma i köksskåpet? Just det, bikarbonat heter den. Med bikarbonat kan du städa, få bort fläckar och mycket mer därtill. Läs mer här nedan om våra 5 supertips på hur du bäst kan använda bikarbonat för hemmafixet.

1. Gör rent ugnen - utan kemikalier

Det här är världens enklaste tips, och fungerar dessutom hur bra som helst! Du behöver följande:

 • Sprayflaska
 • 1/3 vinäger
 • 2/3 vatten
 • salt
 • bikarbonat

Gör så här:

 1. Plocka ut galler och plåtar ur ugnen (det går bra att göra rent dessa på samma sätt som ugnen), och spraya vatten/vinäger-mixen över hela ugnens insida. Se Till att det blir ordentligt torrt!
 2. Strö sedan bikarbonat över alla ytor.
 3. Strö sedan över rikligt med salt, och
 4. sedan ett lager till av sprayen. Nu börjar det kanske bubbla till lite, men det är ingen fara. Låt stå över natten.
 5. Torka av allt med hjälp av en tvättsvamp, och du kan använda sprayen ytterligare för att få bort allt ordentligt.
 6. Torka torrt med hushållspapper.

Tada! En ren ugn, helt utan massa krångel och kemikalier!

2. Tvätta frukt och grönt

För att bli av med giftiga besprutningsmedel tvätta då din frukt och grönt i en skål med vatten med ett par skedar bikarbonat i. 

Låt det ligga i vattnet i ca 5-10 minuter och skrubba sedan rent dem. Mums för mat som inte är giftig! 

3. Bikarbonatpastan som alla pratar om

På Instagram tipsar det populära kontot @ekotipset om sin bikarbonatpasta. Du blandar enkelt bikarbonat och vatten tills du har en pasta, alltså en krämig och något seg konsistens. 

Applicera pastan på ytor som behöver göras rent, exempelvis kakelfogar i badrummet, diskhon, badkar m.m. Gnid in bikarbonatpastan på önskad plats och låt verka i minst 1 h. Skrubba sedan rent med vatten för strålande resultat!

4. Gör rent diskmaskinen

Mellan varven kan det vara bra att göra rent diskmaskinen för att få en skinande ren disk. 

Häll en förpackning bikarbonat i botten av diskmaskinen. Högst upp i diskmaskinen ställer du även en skål med vinäger. Kör diskmaskinen på det varmaste programmet och sedan har du en rengjord diskmaskin!

5. För dig med trädgård

Det är inte bara i hemmet som bikarbonat gör jobbet, utan även utomhus. Du kan exempelvis få:

1. Sötare tomater.

Strö bikarbonat på jorden runt tomatplantan, på det här viset sänks Ph-värdet i jorden och det gör att tomaterna får en sötare smak. Strö 4 msk bikarbonat runtom plantan och vattna.

2. Grovrengöring av grillgallret!

Använd bikarbonatpastan (från punkt 3) och applicera på det smutsiga grillgallret. Låt pastan torkan in och gör sedan rent.

3. Gör rent alla utemöbler.

Detta kan ibland kännas som en helt omöjligt stor uppgift. Men med bikarbonat så blir det förvånansvärt enkelt. Skrubba trämöbler med bikarbonat och en hårdare borste, och skrubba sedan rent med varmt vatten. På plastmöbler går det bra att använda bikarbonatpastan som får verka över natten och sedan sköljas med vatten.