Tomatsås på 10 minuter

Jessica Frej tipsar: så håller du rent i köket

Hur ska man tänka när man organiserar och städar i köket? Vi kände oss handfallna och frågade "tap to clean"-drottningen Jessica Frej om tips. Här ger hon oss Leif Mannerströms organiseringsknep, ett smart tips för att göra städningen rolig och givetvis produkterna hon bara måste ha hemma!

Jessica Frej

Vilka är dina bästa städtips i Köket?
Jag har två diskmaskiner, det är sån lyx! Levde i 7 år utan och nu med två, så vet verkligen skillnaden. Sockerbitar kan man ha till mycket, göra rent i fastbrända kastruller och formar. Smala karaffer och vaser får du rent genom att hälla ner lite vatten, diskmedel och grovsalt och sen skaka om. Kom ihåg att du kommer himla långt med ättika, diskmedel, citron och bikarbonat.

Hur tänker du för att hålla rent och fint när du lagar mat?
Jag tänker inte så mycket på sånt, jag lagar, så tar jag städningen sen. Oftast morgonen efter. Men en smidig grej som Leif Mannerström lärde mig för typ 10 år sen som jag alltid gör. Det är att ha en liten skål på bänken där man kan slänga alla skal och skräp som blir. Den kan man sen tömma i komposten. Det är smidigt att slänga allt på en gång och enkelt att skala ner i skålen istället för att göra det i diskhon som man sen måste plocka upp det ur.

Hur gör du för att bäst organisera lådor/hyllor i köket?
Försöka ha allt inom samma kategori på samma plats. Jag har en låda med bara olika socker, sirap och honung en annan med olika mjöl osv. Har man stora skåp och lådor, så dela upp inne i lådorna med exempelvis skokartonger.

Vilka produkter kan du inte klara dig utan när det kommer till rengöring?
Ättika och diskmedel.
ättika

Kan du dela med dig av ett riktigt life hack du inte kan leva utan när det kommer till rengöring?
Har kanske inte direkt med rengöringen att göra men det har revolutionerat mitt förhållande till städning. Jag har en fast dag i veckan då jag städar, alltså dammsuger, byter sängkläder, torkar golv osv. Jag sparar ihop lite bra poddar osv till den dagen, sen kör jag igång. Känns nästan som att ha städhjälp! För jag vet att allt kommer i ordning minst en gång i veckan och det känns inte alltid som allt hänger över en varje dag. Jag ser städningen nu mer som en meditation, som ett sätt att ta hand om mig själv och mitt hem. En kärlekshandling, inte som ett jobbigt problem som ska lösas.

Senaste recepten à la Jessica