Fler smarta husmorstips

Citron, ättika, bakpulver och bikarbonat är exempel på miljövänliga produkter som hjälper dig i städningen. Här nedan tipsar vi om matnyttiga tips och tricks som gör din vardag lite enklare.

Blänkande silver: Sättaluminiumfolie i botten av en vid form. Koka upp vatten och rör nerrikligt med salt i det heta vattnet. Häll sedan blandingen överaluminiumfolien och stoppa ner allt silver som du vill putsa. Ettskinande rent resultat utlovas. Tips från Lisa Lemkesblogg.

Gör kniven luktfri: Dra kniven genom en råpotatis om den luktar lök eller fisk.

Förläng saltets livstid: Häll några risgryn isaltkaret så håller sig saltet torrt längre.

Använd dina rester: Rester är underskattat.Många gånger smakar maten bättre dagen efter. Så låt dagens resterbli morgondagens lunchlåda - bra för både plånbokoch miljö.

Frosta av frysen: Det är dags att frosta avfrysen och ge plats åt sommarens bär och frukter. Börja med attstänga av frysen. Koka vatten i en kastrull i omgångar och ställ ini frysen - koka helst i vattenkokare, det är mer energisnålt! Ha enplåt med kanter eller en skål under som samlar upp vattnet. Försökinte hacka bort isen, du kan då ha sönder frysen.

Bort med bärfläckarna:
Om du vill få bort bärfläckar ärett bra sätt att doppa tyget i mjölk. Koka upp mjölken och lägg denfläckade delen i kastrullen. Låt ligga i cirka 10 minuter, litelängre om det är en stor fläck. Tvätta tyget. Fläcken är borta!

Fläckfria koppar: Är dina koppar/muggarfläckade av te och kaffe? Ta lite salt och gnugga på de utsattaområdena så försvinner de lätt. Ett annat sätt är att torka ur demmed droppar av ättika.

Luktfri termos: Luktar din termos illa? Fyllden med vatten samt några teskedar bakpulver och låt det stå cirka15 minuter. Skölj sedan ur. Upprepa vid behov!

Fräscht kylskåp: Förvara ej gamlapappersförpackningar i kylskåpet, som exempelvis pizzakartonger,eftersom det kan börja lukta och mögla. Lägg över livsmedel iplastburkar och lådor med lock.

Skinande rena fönster: Blanda 0,5 dl ättika (24procentig) + 5 liter ljummet vatten och en skvätt diskmedel. Använden fönsterskrapa så blir fönstren skinande blanka.

Fläckfri parkett: Har det blivit märken efterdansande skor på parketten? Ett sätt att få bort fula märken är atthelt enkelt sudda bort dem med vanligt suddigummi!

En ren och fräsch skärbräda: Skölj avskärbrädan. Diska av lite och skölj igen. Ta fram vanligthushållssalt och strö på rikligt. Salt är jättebra för det dödarbakterierna. Gnugga in saltet ordentligt med en vanlig skurborste.Låt det stå en stund och skölj sedan av. (Det syns ingen skillnad,men bakterierna är döda.)

För en frisk doft i ugn och frys: När du rengördin kyl eller ugn, använd en droppe av någon av dessa oljor i detsista sköljvattnet till trasan - Citron, Lime, Grapefrukt,Bergamott, Tangerine eller Apelsin - så får du genast en friskdoft.

Fräsch doft i köket: En vitlökskrans i köketrensar luften från obehaglig lukt.

Så får du bort unken lukt från sophinken:Luktar det unket från sophinken? Då har vi ett välbeprövat tips fördig. Lägg en citronhalva i sophinken några dagar, så luktar denfräscht länge.

Enkelt trick för att få bort husdjurspäls fråntyger: Har du katt eller hund kan det vara ett enkelt knepatt sätta på sig diskhandskar av gummi för att få bort hår. Draeller svep med händerna över tyget så följer de envisa hårstrånamed, om du fortsätter en stund har du till slut samlat håret i enliten boll som enkelt kan kastas i soporna. Väldigt enkelt ochsmidigt!

Skrynkelfri skjorta utan strykjärn: Om du villfå din skjorta skrynkelfri utan att använda ett strykjärn kan duhänga skjortan ovanför ett badkar fyllt med hett vatten. Ångan göratt skjortan rätar ut sig.

Ren diskborste: Kom ihåg att byta dindiskborste ofta och koka den minst en gång i veckan, detta eftersomdet samlas mycket bakterier på den.

Peppar skyddar matvarorna:
Förhindra mal och mjölbaggaratt få fäste i ditt skafferi genom att att torka matvarorna i envarm ugn i en timme eller frysa in dem i två dagar. Förvara alltidmatvarorna i lufttäta behållare. Skalbaggarnas favoritmat är bönoroch korn. Ett sätt att få bort skalbaggar är att hänga små tygpåsarmed pepparkorn i skafferiet.

Lök bra för luften:
Lök ska inte förvaras i kylen, det göratt det luktar illa. Däremot kan du sätta in en delad lök iskafferiet i ett dygn, det gör nämligen att luften därneutraliseras.

Bort med bananflugorna: Är du också en av demsom drabbats av bananflugor? Fyll ett glas med öl och sätt på plastmed små hål i. Flugorna kommer att krypa in allteftersom ochdrunkna.

Stryk bort stearinfläckarna: Har det spillts utstearin? Pilla då bort överflödigt stearin med något som inteförstör underlaget. Ta sedan hushållspapper, tyg ellermelittafilter och lägg på stearinet. Stryk sedan med strykjärnettills stearinet sugs upp. Byt tyg/ papper vartefter. Påfönsterbräde gjord av marmor är enklast och smidigast att baraanvänd en klickskrapa!

Skinande rena kastruller: För att få bortingrodd mat i kastrull kan du gnugga med sockerbit eller blötläggmed lite bakpulver. Kastrullen blir skinande blank om du sen putsardem med en svamp doppad i vetemjöl (funkar på alla rostfriaytor).

Maten i plastlådor: För att hålla kylskåpetfräscht bör du inte förvara gamla pappersförpackningar i kylskåpet,som tex. pizzakartonger. Lägg över livsmedel i platsburkar ochlådor med lock.

Ren spis med bakpulver: Rengör din spis genomatt blanda bakpulver och ättika för att sedan hälla blandningenkring plattorna. Låt blandningen bubbla och fräsa ordentligt,rengör sedan som vanligt med svamp, trasa och ljummet vatten.

Julig doft i hemmet:
Lägg kanel i kaffefiltret eller stek kanel i lite smör - sprider en ljuvlig doft!