Husmorstips

Fler smarta husmorstips

Citron, ättika, bakpulver och bikarbonat är exempel på miljövänliga produkter som hjälper dig i städningen. Här nedan tipsar vi om matnyttiga tips och tricks som gör din vardag lite enklare.

Blänkande silver Sätt aluminiumfolie i botten av en vid form. Koka upp vatten och rör ner rikligt med salt i det heta vattnet. Häll sedan blandingen över aluminiumfolien och stoppa ner allt silver som du vill putsa. Ett skinande rent resultat utlovas.

Gör kniven luktfri: Dra kniven genom en rå potatis om den luktar lök eller fisk

Förläng saltets livstid: Häll några risgryn i saltkaret så håller sig saltet torrt längre.

Använd dina rester: Rester är underskattat. Många gånger smakar maten bättre dagen efter. Så låt dagens rester bli morgondagens lunchlåda - bra för både plånbok och miljö.

Frosta av frysen: Det är dags att frosta avfrysen och ge plats åt sommarens bär och frukter. Börja med att stänga av frysen. Koka vatten i en kastrull i omgångar och ställ in i frysen - koka helst i vattenkokare, det är mer energisnålt! Ha en plåt med kanter eller en skål under som samlar upp vattnet. Försök inte hacka bort isen, du kan då ha sönder frysen.

Bort med bärfläckarna: Om du vill få bort bärfläckar är ett bra sätt att doppa tyget i mjölk. Koka upp mjölken och lägg den fläckade delen i kastrullen. Låt ligga i cirka 10 minuter, lite längre om det är en stor fläck. Tvätta tyget. Fläcken är borta!

Fläckfria koppar: Är dina koppar/muggar fläckade av te och kaffe? Ta lite salt och gnugga på de utsatta områdena så försvinner de lätt. Ett annat sätt är att torka ur dem med droppar av ättika.

Luktfri termos: Luktar din termos illa? Fyll den med vatten samt några teskedar bakpulver och låt det stå cirka 15 minuter. Skölj sedan ur. Upprepa vid behov!

Fräscht kylskåp: Förvara ej gamla pappersförpackningar i kylskåpet, som exempelvis pizzakartonger,eftersom det kan börja lukta och mögla. Lägg över livsmedel i plastburkar och lådor med lock.

Skinande rena fönster: Blanda 0,5 dl ättika (24procentig) + 5 liter ljummet vatten och en skvätt diskmedel. Använd en fönsterskrapa så blir fönstren skinande blanka.

Fläckfri parkett: Har det blivit märken efter dansande skor på parketten? Ett sätt att få bort fula märken är att helt enkelt sudda bort dem med vanligt suddigummi!

En ren och fräsch skärbräda: Skölj avskärbrädan. Diska av lite och skölj igen. Ta fram vanligt hushållssalt och strö på rikligt. Salt är jättebra för det dödarbakterierna. Gnugga in saltet ordentligt med en vanlig skurborste. Låt det stå en stund och skölj sedan av. (Det syns ingen skillnad,men bakterierna är döda.)

För en frisk doft i ugn och frys: När du rengör din kyl eller ugn, använd en droppe av någon av dessa oljor i det sista sköljvattnet till trasan - Citron, Lime, Grapefrukt, Bergamott, Tangerine eller Apelsin - så får du genast en friskdoft.

Fräsch doft i köket: En vitlökskrans i köketrensar luften från obehaglig lukt.

Så får du bort unken lukt från sophinken:
Luktar det unket från sophinken? Då har vi ett välbeprövat tips för dig. Lägg en citronhalva i sophinken några dagar, så luktar denfräscht länge.

Enkelt trick för att få bort husdjurspäls fråntyger: Har du katt eller hund kan det vara ett enkelt knep att sätta på sig diskhandskar av gummi för att få bort hår. Dra eller svep med händerna över tyget så följer de envisa hårstråna med, om du fortsätter en stund har du till slut samlat håret i enliten boll som enkelt kan kastas i soporna. Väldigt enkelt och smidigt!

Skrynkelfri skjorta utan strykjärn: Om du vill få din skjorta skrynkelfri utan att använda ett strykjärn kan duhänga skjortan ovanför ett badkar fyllt med hett vatten. Ångan göratt skjortan rätar ut sig.

Ren diskborste: Kom ihåg att byta din diskborste ofta och koka den minst en gång i veckan, detta eftersom det samlas mycket bakterier på den.

Peppar skyddar matvarorna: Förhindra mal och mjölbaggar att få fäste i ditt skafferi genom att att torka matvarorna i en varm ugn i en timme eller frysa in dem i två dagar. Förvara alltid matvarorna i lufttäta behållare. Skalbaggarnas favoritmat är bönor och korn. Ett sätt att få bort skalbaggar är att hänga små tygpåsar med pepparkorn i skafferiet.

Lök bra för luften: Lök ska inte förvaras i kylen, det göratt det luktar illa. Däremot kan du sätta in en delad lök i skafferiet i ett dygn, det gör nämligen att luften där neutraliseras.

Bort med bananflugorna: Är du också en av dem som drabbats av bananflugor? Fyll ett glas med öl och sätt på plast med små hål i. Flugorna kommer att krypa in allteftersom och drunkna.

Stryk bort stearinfläckarna: Har det spillts ut stearin? Pilla då bort överflödigt stearin med något som inte förstör underlaget. Ta sedan hushållspapper, tyg eller melittafilter och lägg på stearinet. Stryk sedan med strykjärnet tills stearinet sugs upp. Byt tyg/ papper vartefter. På fönsterbräde gjord av marmor är enklast och smidigast att bara använda en klickskrapa!

Skinande rena kastruller: För att få bort ingrodd mat i kastrull kan du gnugga med sockerbit eller blötlägg med lite bakpulver. Kastrullen blir skinande blank om du sen putsar dem med en svamp doppad i vetemjöl (funkar på alla rostfriaytor).

Maten i plastlådor: För att hålla kylskåpet fräscht bör du inte förvara gamla pappersförpackningar i kylskåpet,som tex. pizzakartonger. Lägg över livsmedel i platsburkar och lådor med lock.

Ren spis med bakpulver: Rengör din spis genom att blanda bakpulver och ättika för att sedan hälla blandningen kring plattorna. Låt blandningen bubbla och fräsa ordentligt, rengör sedan som vanligt med svamp, trasa och ljummet vatten.

Julig doft i hemmet: Lägg kanel i kaffefiltret eller stek kanel i lite smör - sprider en ljuvlig doft!