Putte och Eriks rabarbersaft

Putte och Eriks rabarbersaft
Foto: Linda Lomelino
Erik Dahlin HSB
patrick oscarsson
Erik Dahlin HSB
patrick oscarsson

Putte och Eriks rabarbersaft

Av: Erik Dahlin, Patrick Oscarsson

Från: Året i en liten trädgård

4 ingredienser

1 h

Att få göra sin alldeles egna rabarbersaft på våren är så galet lyxigt gott! Lägg i någon god ört, så blir den ännu friskare. Vill man ha en extra röd saft kan man passa på att göra rabarberpaj samtidigt och använda den grönare biten till paj, och den rödare till saften, då blir den riktigt röd och fin. Detta recept fungerar förresten likadant för vilka saftiga bär som helst.

Ingredienser

  • 1,5 kg rabarber
  • 600 g strösocker
  • 50 g citron, pressad
  • mynta (eller citronverbena eller något annat gott som man har i rabatten)

Gör så här

  1. Safta rabarbern i en saftmaja.
  2. Diska ur så många flaskor du kan tänkas behöva, ordentligt. Lägg dem i ugnen på 100–150 grader i 10 minuter.
  3. Mät upp saften ur saftmajan, tillsätt 600 gram strösocker och 50 gram pressad citron per kilo saftmajasaft i en kastrull.
  4. Rör om med en slev så att sockret inte bränns på botten av kastrullen. Skumma av saften med sleven. Skummet kan vara orenheter som man inte vill ha med ner i flaskan, ta bort så mycket det går.
  5. När saften kokat upp till första bubblan stänger du av plattan och plockar ut flaskorna ur ugnen och börjar fylla dem. Fyll flaskan hela vägen upp. Stäng korken så snabbt du kan. Nu bildas det ett vakuum i flaskan som sedan konserverar saften och gör att den håller i flera månader, kanske år! Oöppnad flaska kan förvaras i rumstemperatur, öppnad i kylen. Men den går åt snabbt!