Saft på rosenrips

Saft på rosenrips
Foto: Linda Lomelino
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Saft på rosenrips

4 ingredienser

20 m + tid i kyl

"Jaha, vad är nu roserips, då? Jo det ska jag säga er, det är vårens egna vinbär, nästan. Jag har alltid kallat den för falsk vinbärsbuske eftersom det doftar otroligt av vinbär när man gnuggar på bladen eller doftar på blommorna. Otaliga gånger har jag suttit på min trätrappa och kikat på alla hundratals humlor som vaknat och surrat i busken. Det är som att det är deras första måltid och jag kan inte låta bli att tycka att de ser sömndruckna ut där de flyger.
När jag först började fundera kring denna bok så kände jag att jag redan gjort saft och sylt på allt som finns, men tänk så fel jag hade. Jag hade ju inte ens börjat. Det visade sig att busken jag haft utanför mitt fönster hette rosenrips, vackert va? Och det visade sig att den var en jävel på att sätta smak på saft, och färg med, för den delen. Här har ni vårens rosa dröm med en smak av röda och svarta vinbär på en och samma gång. Den är helt klart ett måste om ni eller någon ni känner har en sådan här buske, men tänk på att lämna lite blommor åt humlorna så att de får sin första måltid efter vintervilan." /My Feldt

Ingredienser

portioner dl
  • 30 g rosenripsblommor [ca 4 dl]
  • 110 g citronsaft, färskpressad [ca 3 citroner]
  • 400 g strösocker
  • 330 g vatten

Gör så här

  1. Lägg rosenripsblommorna i en bunke eller en större glasburk. Häll i citronsaften.
  2. Koka socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp. Häll sockerlagen över rosenripsen. Plasta med folie eller sätt på ett lock. Låt dra i 2 dygn i kylskåp.
  3. Sila av saften och tappa upp på rena flaskor. Den håller i 2–3 veckor, vill du spara den längre är det bäst att frysa in den. Saften är god att blanda med bubbelvatten.