Aprikos- och vaniljmarmelad
Aprikos- och vaniljmarmelad
4 ingredienser
30 m
"Aprikosmarmelad är så himla gott på rostade mackor men även till osten. Vill man lyxa till det riktigt mycket så dela en croissant och bred marmeladen ovanpå." /My Feldt
Se My Feldt laga receptet

Ingredienser
- 0,5 vaniljstång
- 500 g aprikos, urkärnade (650 g hela aprikoser)
- 250 g strösocker
- 1,5 citron, saft och zest
Gör så här
- Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången samt alla övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp under omrörning och koka sedan på medelvärme i 10-15 minuter.
- Fiska upp vaniljstången, skölj av den och lägg på tork (perfekt att ha till vaniljsocker senare).
- Mixa marmeladen med en stavmixer till önskad konsistens, jag kan gilla min aprikosmarmelad ganska slät men det är en smaksak.
- Gör ett syltprov. Känns sylten lös så kan du koka den lite till om du önskar, men tänk på att marmeladen alltid blir tjockare när den hamnar i kylen.
- Tappa upp marmeladen på varma sterila burkar och förvara i kylen. Oöppnade burkar håller i ca 6 månader och 1 månad som öppnade.