Ostkaka från grunden med hemgjord svartvinbärssylt

3 dygn
Ostkaka från grunden med hemgjord svartvinbärssylt
Foto: My Feldt

Såhär gör du ostkaka helt från grunden med egen ostmassa! Servera gärna med hemgjord svartvinbärssylt. Detta receptet räcker till flera ostkakor, så baka det som blir över i aluminiumformar och frys in.

30 juli 2017
3 dygn

Du behöver

Ostmassa

  • 3 l mjölk
  • 60 g vetemjöl
  • 10 g ostlöpe

Äggstanning

  • 720 g grädde
  • 270 g råsocker
  • 7 ägg
  • 75 g gula
  • 6 bittermandlar, rivna
  • 75 g sötmandel, hackad

Svartvinbärssylt

  • 1 kg vinbär
  • 600 g råsocker¨
  • 50 g citronjuice

Gör så här

  1. Ostkaka
    Värm upp mjöl och mjölk till 37 grader under omrörning. Blanda i ostlöpen och låt stå i ca en timme.
  2. Lyft över mjölken som nu fått en puddinglik form i ett durkslag med en duk. Lägg ett djup tallrik eller form under durkslaget och och ställ in i kylen. Låt ostmassan hänga i ca 2-3 dagar. Vasslen som som kommer rinna genom durkslaget kan du använda som degvätska om du bakar till exempel bullar.
  3. Blanda alla ingredienser till äggstanningen och låt stå över natten.
  4. Blanda ihop äggstanningen med ostmassan, dela gärna ostmassan med händerna så den är i lagom stora bitar.
  5. Häll upp smeten i en stor ugnsform och baka av i ugnen på 225 grader tills kakan har satt sig och fått en gyllenbrun färg. Ca 45-60 minuter beroende på hur stor form du har. Täck över formen med ugnsfolie om den börjar bli bränd men ännu inte satt sig.
  6. Svartvinbärssylt
    Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt koka till lagom konsistens, ca 10 minuter. Du kan kolla med hjälp av syltprovet, det vill säga att man stoppar in en sked med sylten i kylen och kollar konsistensen. Svarta vinbär innehåller mycket pektin naturligt och brukar stelna fint.
  7. Tappa sylten på rena sterila burkar och förvara i kylskåp eller servera direkt till ostkakan.
Kommentera receptet

Fler goda recept