Så gör du hemgjord pasta - enkla tips och råd!

Har du inte vågat dig på att göra egen pasta ännu? Verkar det krångligt med maskiner och klibbig deg? Lugn! Här ger vi de enklaste tipsen och redskapen hur du fixar den bästa och godaste pastadegen, både för hand och med maskiner!

Degen

Lägg ut mjölet på ett bakbord och gröp ur och lägg äggen och lite olja i urgröpningen. Vispa försiktigt äggen med en gaffel och blanda i lite mjöl kontinuerligt. När allt är blandat knåda för hand tills degen känns smidig.

Vill du inte göra det för hand kan du blanda allt i en matberedare eller assistent, men knåda sista biten för hand ändå för att få en jämn rund klump som du lägger att vila i plastfolie i kylskåpet i ca 1 timme.

Känns degen för smulig eller klibbig, tillsätt lite, lite mjöl åt gången och knåda in.

Prova att smaksätt pastan med örter och kryddor

Kavla pastan

Ska du kavla ut degen för hand, fram med musklerna! Degen ska kavlas så tunn som möjligt. Skär sedan pastan i önskade strimlor.

Väljer du att jobba med en pastamaskin, dela upp degen i mindre bitar och kör igenom pastamaskinen flera gånger. Vik degen som ett papper och låt den gå igenom maskinen på detta sätt flera gånger tills den blir mjuk, tunn och smidig. Skär sedan med hjälp av maskinen önskade pastaformer. Ibland kan det behövas lite extra mjöl på pastan innan du kör den igenom maskinen, så den inte fastnar.

Du kan även strimla din pasta för hand med en pastastrimlare som det finns olika skärmönster till.

Ravioli

Vill du inte strimla din pasta utan göra ravioli, ta hjälp av roliga stansar, de förenklar ditt raviolitillverkande! 

Detta är lätt beroendeframkallande och vansinnigt kul för hela familjen att få välja "sin" raviolifyllning.


Att göra ravioli med olika fyllningar är ett kul sätt för hela familjen att umgås

Torka pastan

Torka den färdiga pastan när du är klar. Häng på en praktisk pastaställning eller lägg dem bara på en kökshandduk. Pastadegen kan du med fördel frysa in och färsk i kylskåp håller degen några dagar, se till att ha den tättslutande i plastfolie så den inte torkar ut. När pastan väl torkat förvara dem mörkt med tättslutande lock, då håller pastan i några månader.

Tips! 

Använd bra råvaror! En fin olivolja, ekologiska ägg och en bra mjölmix. 

Bästa degen får du genom att blanda hälften vetemjöl och hälften durummjöl. Durumvetet har extra god smak för just pasta men är lite mer svårjobbat. Därför är en blandning av båda det bästa. 

Degen ska inte heller vara för mjuk – då kommer den fastna överallt på bakbord och i pastamaskin. Tänk att den ska ha samma – om inte lite mer motstånd än en pepparkaksdeg.

Här har du Leilas recept på hemgjord pastadeg >>

Pasta

Krämig carbonara med sidfläsk och ärter
Artikel

Pasta carbonara på 12 sätt

Ja, vi vet - en carbonara är en carbonara och inget annat. Men är det inte lite roligt...

ENKELT
Vego carbonara med rökig tofu