Krämig pasta med svamp, vitlök, örter och pumpaparmesan

79 röster
30 m
4
Krämig pasta med svamp, vitlök, örter och pumpaparmesan
Foto: Kamilla Jönvik

Snabb och enkel vegansk middagsrätt! Använd färska örter för maximalt god smak. Servera gärna med pumpaparmesan på toppen för extra smak och lite salt crunch.

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök (stor)
  • 4 klyftor vitlök
  • 400 g svamp (t ex skogschampinjoner eller champinjon)
  • 1 burk kokosgrädde (à 400 ml)
  • 3 msk tamari (eller annan soja)
  • 2 msk färsk basilika, finstrimlad
  • 2 msk färsk oregano, finhackad
  • 2 msk färsk timjan, finhackad
  • 160 g färsk bladspenat
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Pumpaparmesan:

  • 3 msk pumpafrön
  • 1 tsk salt (gärna flingsalt)
  • 1 msk näringsjäst (valfritt; kallas ibland Bjäst)

Till servering:

  • 400 g tagliatelle (glutenfri om så önskas, t ex gjord av råris) (eller annan pasta)
  • ev färska basilikablad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Koka upp vattnet till pastan.
  2. Pumpaparmesan: mixa ingredienserna till ett grovhackat smul. Näringsjäst är valfritt och ger en god ostaktig umamismak.
  3. Skiva löken tunt. Skiva svampen i ca 5 mm tjocka skivor. Finhacka vitlöken. Värm stekpannan till medelvärme, häll i olivoljan och fräs löken och svampen tillsammans i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna. Rör om ofta. Lägg i vitlöken när det är ca 1 minut kvar.
  4. Börja koka pastan.
  5. Häll i kokosgrädden i stekpannan och tillsätt tamari. Om du använder annan soja så börja med en mindre mängd och smaka av hur mycket som behövs. Låt puttra i ca 5 minuter.
  6. Tillsätt örterna och rör runt.
  7. Lägg i spenaten och lägg ett lock över stekpannan så att spenaten ångas i ca 2-3 minuter. Lyft på locket och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Servera svampsåsen tillsammans med pastan, pumpaparmesan och färska basilikablad!

laddar fler recept...

Laddar fler recept...