Krämig pasta med svamp, vitlök, örter och pumpaparmesan

67 röster
30 m
4
Krämig pasta med svamp, vitlök, örter och pumpaparmesan
Foto: Kamilla Jönvik

Snabb och enkel vegansk middagsrätt! Använd färska örter för maximalt god smak. Servera gärna med pumpaparmesan på toppen för extra smak och lite salt crunch.

Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 1 gul lök, stor
  • 4 klyftor vitlök
  • 400 g färsk svamp (t ex skogschampinjoner eller champinjon)
  • 1 burk kokosgrädde (à 400 ml)
  • 3 msk tamari (eller annan soja)
  • 2 msk färsk basilika, finstrimlad
  • 2 msk färsk oregano, finhackad
  • 2 msk färsk timjan, finhackad
  • 160 g färsk bladspenat
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Pumpaparmesan:

  • 3 msk pumpafrön
  • 1 tsk salt (gärna flingsalt)
  • 1 msk näringsjäst (valfritt; kallas ibland Bjäst)

Till servering:

  • 400 g tagliatelle (eller annan pasta) (glutenfri om så önskas, t ex gjord av råris)
  • färska basilikablad (valfritt)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Koka upp vattnet till pastan.
  2. Pumpaparmesan: mixa ingredienserna till ett grovhackat smul. Näringsjäst är valfritt och ger en god ostaktig umamismak.
  3. Skiva löken tunt. Skiva svampen i ca 5 mm tjocka skivor. Finhacka vitlöken. Värm stekpannan till medelvärme, häll i olivoljan och fräs löken och svampen tillsammans i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna. Rör om ofta. Lägg i vitlöken när det är ca 1 minut kvar.
  4. Börja koka pastan.
  5. Häll i kokosgrädden i stekpannan och tillsätt tamari. Om du använder annan soja så börja med en mindre mängd och smaka av hur mycket som behövs. Låt puttra i ca 5 minuter.
  6. Tillsätt örterna och rör runt.
  7. Lägg i spenaten och lägg ett lock över stekpannan så att spenaten ångas i ca 2-3 minuter. Lyft på locket och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Servera svampsåsen tillsammans med pastan, pumpaparmesan och färska basilikablad!
24 juni 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...