Viltfrikadeller i tomatsås med spaghetti

14 röster
40 min
4
Viltfrikadeller i tomatsås med spaghetti
Foto: TV4
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk honung
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 4 enbär, finhackade
  • 2 msk torkad basilika
  • 1,5 dl vatten
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Frikadeller

  • 400 g viltfärs (valfri)
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad viltfond
  • 0,5 dl färsk timjan, finhackad
  • 0,5 dl färsk oregano, finhackad
  • 1 limefrukt, finrivet skal
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port spaghetti
  • hackade örter

Gör så här

  1. Tomatsås
    Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den gula löken i olivolja i en kastrull. Ha i tomatpurén tillsammans med den finhackade vitlöken. Låt fräsa ca 2 minuter.
  2. Tillsätt de krossade tomaterna, honung, fond, basilika, enbär och vatten. Låt sjuda medan du gör frikadellerna.
  3. Frikadeller
    Hacka eller riv den gula löken fint och bryn den i smör.
  4. Blanda samman samtliga ingredienser i en skål. Salta och peppra. Provstek lite färs i en stekpanna med olivolja och smaka upp färsen med salt och peppar tills du blir nöjd.
  5. Forma färsen till bollar och bryn dem runt om i olja. Lägg ner frikadellerna i tomatsåsen och låt bli klara och släppa smak till såsen.
  6. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Blanda pastan med frikadellerna och servera på ett stort fat. Avsluta med att strö över rikligt med hackade örter.
  7. Glöm inte att matsortera skal från ägg och lök samt rester från örterna för en mer hållbar matlagning, och njut av dina frikadeller. /Köket-redaktionen
5 oktober 2019