Viltfrikadeller i tomatsås med spaghetti

POPULÄRT
koket.se
Viltfrikadeller i tomatsås med spaghetti
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Viltfrikadeller i tomatsås med spaghetti

26 ingredienser

40 min

En riktig lady och lufsen-pasta med frikadeller gjorda på viltfärs tillagade i en smakrik tomatsås. Välj den färs du gillar och får tag i, i det här receptet använder Gabriel renfärs.

Se Gabriel Jonsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk honung
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 4 enbär, finhackade
  • 2 msk torkad basilika
  • 1,5 dl vatten
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Frikadeller

  • 400 g viltfärs (valfri)
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad viltfond
  • 0,5 dl färsk timjan, finhackad
  • 0,5 dl färsk oregano, finhackad
  • 1 limefrukt, finrivet skal
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port spaghetti
  • blandade örter, hackade

Gör så här

Tomatsås

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den gula löken i olivolja i en kastrull. Ha i tomatpurén tillsammans med den finhackade vitlöken. Låt fräsa ca 2 minuter.
  2. Tillsätt de krossade tomaterna, honung, fond, basilika, enbär och vatten. Låt sjuda medan du gör frikadellerna.

Frikadeller

  1. Hacka eller riv den gula löken fint och bryn den i smör.
  2. Blanda samman samtliga ingredienser i en skål. Salta och peppra. Provstek lite färs i en stekpanna med olivolja och smaka upp färsen med salt och peppar tills du blir nöjd.
  3. Forma färsen till bollar och bryn dem runt om i olja. Lägg ner frikadellerna i tomatsåsen och låt bli klara och släppa smak till såsen.
  4. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Blanda pastan med frikadellerna och servera på ett stort fat. Avsluta med att strö över rikligt med hackade örter.

Glöm inte att matsortera skal från ägg och lök samt rester från örterna för en mer hållbar matlagning, och njut av dina frikadeller. /Köket-redaktionen