Vegansk spaghetti med köttfärssås

Vegansk spagetti med köttfärssås
Foto: Simon Bajada
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Vegansk spaghetti med köttfärssås

14

23 ingredienser

30 m

"I mitt hjärta är köttfärssåsen fortfarande bäst. Det finns inget “rätt” sätt att laga köttfärssås om du frågar mig. Det är det som gör den så bra, den är förlåtande, trygg och blir nästan alltid god. Och den är dessutom en av de absolut enklaste rätterna att veganisera utan att kompromissa med varken smak eller textur. Så här gör jag min, eller i alla fall ungefär såhär. Den blir alltid lite olika beroende på vad jag har hemma." /Gustav Johansson

Vegansk husmanskost

Receptet är ur boken Vegansk husmanskost av Gustav Johansson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner4 - 6

Köttfärssås

  • 300 g vegofärs (valfri sort)
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 morot (stor)
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 3 klyftor vitlök
  • 6 tomater, soltorkade (i olja + 1-2 msk olja)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk färsk timjan, torkad
  • 1 msk oregano, torkad
  • 4 lagerblad
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 burk tomat, hela [á 400 g]
  • 2-3 dl vatten
  • 1 msk japansk soja (japansk)
  • 1,5 msk grönsaksfond (gärna lökfond)
  • 1-2 msk ketchup (eller socker efter smak)
  • ev 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)
  • 0,5 kruka basilika, färsk
  • olivolja (till stekning och avsmakning)

Till servering

  • 500 g spaghetti
  • 1 dl cashewnötsparmesan
  • 0,5 kruka basilika, färsk

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, morot, selleri, vitlök och soltorkade tomater. Om du vill kan du riva moroten på den grova sidan av rivjärnet istället för att spara tid. Vitlöken ska vara riktigt fint hackad – inte pressad – då blir den lätt besk.
  2. Hetta upp olivolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs grönsakerna på medelvärme tills de blir genomskinliga, utan att de tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré, oljan från tomaterna, timjan, lagerblad och oregano och fräs tills tomatpurén har blandats runt rejält och inte längre är rå.
  4. Tillsätt vegofärsen och fräs i 1-2 minuter tills den brynts och blandats väl med övriga ingredienser.
  5. Slå i vinet och låt puttra rejält så alkoholen kokar bort och såsen reduceras en aning. Tillsätt därefter hela tomater och tomatsåsen från burken, fond, sojasås, ketchup eller socker, vatten, salt och peppar. Hacka tomaterna i bitar med sleven.
  6. Rör om och låt koka upp. Låt därefter grytan koka på låg till medelvärme i minst 20 minuter, men helst en timme så att tomatköttet bryts ner och blir sötare och grönsakerna blir mjuka och goda. Smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt lite vitvinsvinäger och mer timjan eller oregano och låt koka i ytterligare 3–4 minuter.
  7. Rör ner rikligt med grovhackad basilika de sista 30 sekunderna och ta av från värmen.
  8. Koka upp rikligt saltat vatten (pastavatten ska vara lika salt som havet) och koka pastan 1 minut kortare än instruktionerna på paketet. Häll av vattnet, men skölj inte pastan – då sköljer du bort stärkelse som gör att såsen fastnar bättre på pastan.
  9. Blanda ner hälften av köttfärssåsen i den nykokta pastan. Rör om noga och häll på resten av såsen. Avsluta med att toppa med rikligt med cashewparmesan och nyplockad basilika, antingen direkt i grytan eller på respektive tallrik.
TIPS!
Vegansk husmanskost

Receptet är ur boken "Vegansk husmanskost"