• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Vegansk spaghetti med köttfärssås

Vegansk spagetti med köttfärssås
Foto: Simon Bajada
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Vegansk spaghetti med köttfärssås

4 steg att laga

24 ingredienser

30 m

"I mitt hjärta är köttfärssåsen fortfarande bäst. Det finns inget “rätt” sätt att laga köttfärssås om du frågar mig. Det är det som gör den så bra, den är förlåtande, trygg och blir nästan alltid god. Och den är dessutom en av de absolut enklaste rätterna att veganisera utan att kompromissa med varken smak eller textur. Så här gör jag min, eller i alla fall ungefär såhär. Den blir alltid lite olika beroende på vad jag har hemma." /Gustav Johansson

Receptet är ur boken Vegansk husmanskost av Gustav Johansson, Bonnier fakta.

Vegansk husmanskost

Ingredienser

Köttfärssås

  • 300 g vegofärs (valfri sort)
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 morot (stor)
  • 2 stjälk stjälkselleri
  • 3 klyfta vitlök
  • 6 tomater, soltorkade (i olja + 1-2 msk olja)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk timjan, torkad
  • 1 msk oregano, torkad
  • 4 lagerblad
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 burk tomat, hela [á 400 g]
  • 2-3 dl vatten
  • 1 msk ljus sojasås (japansk)
  • 1,5 msk grönsaksfond (gärna lökfond)
  • 1-2 msk ketchup (eller socker efter smak)
  • ev 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)
  • 0,5 kruka basilika, färsk
  • olivolja (till stekning och avsmakning)

Till servering

  • 500 g spaghetti
  • 1 dl cashewnötsparmesan
  • 0,5 kruka basilika, färsk

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, morot, selleri, vitlök och soltorkade tomater. Om du vill kan du riva moroten på den grova sidan av rivjärnet istället för att spara tid. Vitlöken ska vara riktigt fint hackad – inte pressad – då blir den lätt besk.
  2. Hetta upp olivolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs grönsakerna på medelvärme tills de blir genomskinliga, utan att de tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré, oljan från tomaterna, timjan, lagerblad och oregano och fräs tills tomatpurén har blandats runt rejält och inte längre är rå.
  4. Tillsätt vegofärsen och fräs i 1-2 minuter tills den brynts och blandats väl med övriga ingredienser.
Tips!
Vegansk husmanskost

Receptet är ur boken "Vegansk husmanskost"