Lax i ugn med krispigt osttäcke, havreris och yoghurtsås

37 röster
30 m
4
Frebaco Lax i ugn med krispigt osttäcke, havreris och yoghurtsås
Foto: Köket.se

Frebaco Kvarn Svenskt Havreris är gjort på 100% närodlad svensk havre.

Frebaco Svenskt Havreris produkt
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 port Frebaco Kvarn Svenskt Havreris

Lax

  • 4 laxfiléer
  • olja, till formen
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl ströbröd
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 0,5 tsk salt

Yoghurtsås

  • 0,5 citron, skalet
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 dl dill, hackad
  • salt

Smörslungad gurka

  • 1 gurka
  • 1 msk smör
  • salt
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ringla lite olja i botten på en ugnsform och lägg ut laxfiléerna. Krydda med lite salt och peppar.
  2. Blanda samman rumsvarmt smör med ströbröd, persilja, ost, pressad vitlök och salt. Fördela röran över laxen och tillaga i ugnen i ca 15 minuter eller tills laxen är helt genomstekt.
  3. Koka Svenskt Havreris enligt anvisningar på förpackningen.
  4. Finriv skalet från ca 0,5 citron och blanda med matyoghurt och finhackad dill. Smaka av med salt och eventuellt mer citronzest om du önskar.
  5. Skär gurkan i bitar. Smält smöret och slunga gurkan tillsammans med hackad persilja och lite salt.
24 februari 2020