Tigerkaka, Camilla Hamids recept

tigerkaka camilla hamids recept
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Tigerkaka, Camilla Hamids recept

10 ingredienser

1.5 h

"En härligt saftig och riktigt fluffig mjuk sockerkaka med två smaker i ett. Vanilj och choklad. Egentligen så som jag älskar det när man kombinerar. En perfekt mjuk kaka, helt enkelt!" /Camilla

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 150 g smör
  • 1,5 dl mjölk (3% fetthalt)
  • 4 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk (till chokladsmeten)
  • 0,5 dl kakao (till chokladsmeten)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj en springform (24 cm) som rymmer minst 2 liter, generöst med smör.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner mjölken. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Sikta vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och fortsätt vänd ihop till en jämn smet med slickepotten.
  5. Häll upp hälften av smeten i en annan bunke. Tillsätt kakao och mjölk. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Fyll formen med smeten genom att varva lite i taget av varje smet tills all smet är slut. Grädda sedan kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna lite i formen innan du stjälper ut den.