• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Smörbakad spetskål med krispig kyckling och gräddskum

Smörbakad spetskål med krispig kyckling och gräddskum
Foto: TV4
Amir Kheirmand DM
Amir Kheirmand DM

Smörbakad spetskål med krispig kyckling och gräddskum

12 steg att laga

25 ingredienser

1 h

Lyxig rätt med stekt kyckling, spetskål och en gräddig dijonsås. Krispiga hasselnötter, smörstekt svamp. smakrik västerbottensost och frasigt friterad potatis som topping fulländar rätten. Vill du förenkla och göra den mer vardagsvänlig går det bra att hoppa över momentet med den friterade potatisen. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Smörbakad spetskål

  • 1 spetskål
  • 50 g smör
  • salt

Gräddskum

  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 3-4 kvist färsk timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl kycklingfond (ej koncentrerad)
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 3 dl vispgrädde
  • soja
  • citron
  • smör

Krispig kyckling

  • 4 kycklinglårfiléer, med skinnet kvar
  • salt
  • smör
  • olja

Till servering

  • 2 potatisar (medelstora)
  • 2 msk hasselnötter
  • 100 g skogschampinjoner
  • västerbottensost
  • färsk timjan
  • smör
  • frityrolja

Gör så här

  1. Spetskål
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skiva spetskålen så att du får fyra stycken skivor som är ca 2 cm tjocka.
  3. Lägg på ett bakplåtspapper, klicka på smöret och salta. Tillaga i ugnen ca 25 minuter tills spetskålen börjat mjukna och fått en gyllenbrun färg.
  4. Gräddskum
    Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i smör tills den är gyllenbrun. Tillsätt skalade vitlöksklyftor, timjan och oregano och stek ett par minuter till.
  5. Häll på vin, fond och dijonsenap. Koka ner såsen till hälften. Tillsätt grädde och koka ner till hälften igen.
  6. Balansera upp såsen med soja och citron. Såsen ska börja tjockna och vara mustig i smaken.
  7. Mixa med en stavmixer så att såsen skummar precis före servering.
  8. Krispig kyckling
    Hetta upp en stekpanna och lägg i smör och olja.
  9. Salta kycklinglåren på båda sidor. Stek med skinnsidan ner till skinnet är riktigt krispigt och gyllenbrunt. Vänd kycklingen och stek på andra sidan tills den är klar.
  10. Till servering
    Svarva potatisarna. Fritera dem gyllene i olja, ca 175 grader. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
  11. Rosta hasselnötterna lätt. Skär champinjonerna i skivor. Stek svampen i smör tills den fått lite färg. Salta.
  12. Servering
    Lägg spetskålen i botten på en tallrik. Skeda över gräddskum, lägg på kycklingen, de stekta champinjonerna, hasselnötter och den friterade potatisen. Toppa med att riva över västerbottenost och garnera med repad timjan.