Pannkaka

1161 röster
40 m
10-12 pannkakor
Pannkaka NY
Foto: köket.se
40 m
10-12 pannkakor

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk smör, smält
  • 0,5 tsk salt
  • ev 1 tsk strösocker
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Vispa ihop mjöl, ägg och hälften av mjölken till en smidig smet utan klumpar. Det går bra att använda elvisp när du gör pannkakssmet.
  2. Tillsätt resten av mjölken, smält smör, salt och socker. Låt svälla 20 minuter.
  3. Grädda pannkakorna i het stekpanna. Du behöver bara smöra första laggen, sedan släpper pannkakorna av sig själva. När ytan blivit matt och smeten stelnat är det dags att vända pannkakan. Färgen ska vara vackert guldbrun. Använd sparsamt med smet till varje pannkaka så att de blir tunna och får en frasig spetskant.
  4. Lägg pannkakorna undan för undan på ett varmt serveringsfat som lämpligen placeras över en kastrull med hett vatten. Servera med sylt och grädde.
30 januari 2009