Enkel middag med lax, potatis och grönsaker i en krämig vitvinssås där allt smidigt lagas i en och samma panna. Stefan tipsar om att det går fint att byta grönsakerna - ta de du gillar eller har hemma.
Se Stefan Ekengren laga receptet
Ingredienser
500 g laxfilé
300 g fast potatis
2 gula lökar
1 fänkål
ca 170 g spetskål
2 klyftor vitlök
1 apelsin, skal och juice
1 dl torrt vitt vin
1 dl fiskbuljong (ej koncentrerad)
5 dl grädde (valfri sort)
1 kruka färsk persilja
rapsolja
salt
Gör så här
Skär laxen i bitar, ca 2 cm stora. Lägg ut dem på ett fat och strö över lite salt. Låt stå och snabbrimma medan du förbereder resten.
Skär potatisen i små tärningar, ca 1 cm stora. Skala och hacka löken. Skär fänkål och spetskål i mindre bitar (tänk munsstora). Skala och riv vitlöken fint. .
Fräs potatis, fänkål, spetskål, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna. Riv ner finrivet skal av apelsin. Vänd runt och låt allt bli lite mjukt utan att det tar för färg.
Tillsätt vitt vin och låt koka ihop någon minut. Häll på fiskbuljong, pressad apelsinsaft och grädde. Låt koka ihop några minuter.
Precis före servering läggs laxen i, låt den sjuda i pannan ca 3 minuter. Smaka av med salt.