Laxpanna med fänkål och potatis

POPULÄRT
koket.se
Laxpanna med fänkål och potatis
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Laxpanna med fänkål och potatis

13 ingredienser

35 min

Enkel middag med lax, potatis och grönsaker i en krämig vitvinssås där allt smidigt lagas i en och samma panna. Stefan tipsar om att det går fint att byta grönsakerna - ta de du gillar eller har hemma.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé
  • 300 g fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 1 fänkål
  • ca 170 g spetskål
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 apelsin, skal och juice
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong (ej koncentrerad)
  • 5 dl grädde (valfri sort)
  • 1 kruka färsk persilja
  • rapsolja
  • salt

Gör så här

  1. Skär laxen i bitar, ca 2 cm stora. Lägg ut dem på ett fat och strö över lite salt. Låt stå och snabbrimma medan du förbereder resten.
  2. Skär potatisen i små tärningar, ca 1 cm stora. Skala och hacka löken. Skär fänkål och spetskål i mindre bitar (tänk munsstora). Skala och riv vitlöken fint. .
  3. Fräs potatis, fänkål, spetskål, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna. Riv ner finrivet skal av apelsin. Vänd runt och låt allt bli lite mjukt utan att det tar för färg.
  4. Tillsätt vitt vin och låt koka ihop någon minut. Häll på fiskbuljong, pressad apelsinsaft och grädde. Låt koka ihop några minuter.
  5. Precis före servering läggs laxen i, låt den sjuda i pannan ca 3 minuter. Smaka av med salt.
  6. Avsluta med att strö över hackad persilja.