Havrerisotto med forellrom och sockersaltad gurka

Foto: Adam Thulin
Havrerisotto med forellrom och sockersaltad gurka
17 ingredienser
En ljuvligt krämig risotto med smak av citron och lagrad ost gifter sig perfekt med toppingen forellrom och sockersaltad gurka.
Svenskt havreris

Svenskt havreris
Frebaco Kvarn Svenskt Havreris är gjort på 100% närodlad svensk havre.
Läs mer
Ingredienser
Risotto
- 3 dl havreris
- 1,5 l vatten
- 1 msk salt
- 3 msk gräslök, finhackad
- 75 g lagrad ost, riven (tex Prästost)
- 2,5 dl crème fraîche
- 0,5 dl grädde
- 1 msk citron, pressad
- 4 msk forellrom
- 1 kruka färsk dill
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Sockersaltad gurka
- 0,5 gurka
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk citron, saften
- 0,5 citron, rivet skal
- 1 krm salt
Gör så här
Risotto
- Koka upp vatten i en kastrull. Salta vattnet efter eget tycke och smak. Lägg i havreriset och låt koka i 11 min utan lock. Häll av vattnet.
- Blanda gräslök, ost, crème fraiche och grädde i en skål.
- Häll av havreriset i en sil och låt den ånga av något. Häll sedan tillbaka den i kastrullen.
- Tillsätt crème fraiche-blandningen i havreriset och värm på låg temperatur så att osten smälter, cirka tre minuter.
- Tillsätt pressad citron och rör om.
- Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer citronsaft.
- Toppa med forellrom, sockersaltad gurka och dillvippor.
Sockersaltad gurka
- Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna med en liten sked. Skär den i ½ cm tjocka skivor och lägg i en skål
- Tillsätt socker, citronsaft, rivet citronskal samt salt
- Låt gurkan stå och dra i 20 minuter och blanda runt då och då.