Vaniljpannacotta med salt kolasås
Vaniljpannacotta med salt kolasås
8 ingredienser
2.5 h
Drömgod och silkeslen vaniljpannacotta med salt kolasås. En match made in heaven-dessert som dessutom är väldigt lätt att göra.
Ingredienser
Pannacotta
- 6 dl vispgrädde [600 g]
- 1 msk vaniljsocker [9 g]
- 1,5 dl Dansukker Gelésocker Multi [150 g]
Salt kolasås
- 1,5 dl rörsocker [135 g]
- 2 dl vispgrädde [200 g]
- 20 g smör
- 2 krm salt
- flingsalt (att garnera med)
Gör så här
- Blanda alla ingredienser till pannacottan i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt alltsammans småkoka i 1–2 minuter och dra sedan bort kastrullen från värmen.
- Häll ner blandningen i sex glas och låt stå i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Gör kolasåsen under tiden.
- Häll sockret i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Värm tills sockret längs kastrullens kant börjar smälta. Börja då att röra försiktigt tills allt socker har smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en slät sås. Låt koka i 3–4 minuter på medelvärme utan att röra om.
- Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt smör och salt och rör om tills smöret har smält och blandats in. Häll ner kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylen, men se till att den inte blir för kall, för då blir den för hård. Om det ändå händer går det bra att värma på den lite i kastrull eller mikro.
- Häll kolasåsen över pannacottorna och garnera med flingsalt. Servera direkt eller täck med plastfolie och förvara i kylen i cirka 4 dagar.