Vaniljpannacotta med salt kolasås

vaniljpannacotta med salt kolasås
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Vaniljpannacotta med salt kolasås

8 ingredienser

2.5 h

Drömgod och silkeslen vaniljpannacotta med salt kolasås. En match made in heaven-dessert som dessutom är väldigt lätt att göra.

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 6 dl vispgrädde [600 g]
  • 1 msk vaniljsocker [9 g]
  • 1,5 dl Dansukker Gelésocker Multi [150 g]

Salt kolasås

  • 1,5 dl rörsocker [135 g]
  • 2 dl vispgrädde [200 g]
  • 20 g smör
  • 2 krm salt
  • flingsalt (att garnera med)

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till pannacottan i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt alltsammans småkoka i 1–2 minuter och dra sedan bort kastrullen från värmen.
  2. Häll ner blandningen i sex glas och låt stå i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Gör kolasåsen under tiden.
  3. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Värm tills sockret längs kastrullens kant börjar smälta. Börja då att röra försiktigt tills allt socker har smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en slät sås. Låt koka i 3–4 minuter på medelvärme utan att röra om.
  4. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt smör och salt och rör om tills smöret har smält och blandats in. Häll ner kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylen, men se till att den inte blir för kall, för då blir den för hård. Om det ändå händer går det bra att värma på den lite i kastrull eller mikro.
  5. Häll kolasåsen över pannacottorna och garnera med flingsalt. Servera direkt eller täck med plastfolie och förvara i kylen i cirka 4 dagar.