Kalvkotlett milanese med grön sparris och ramslökssmör

NYHET
Kalvkotlett milanese med grön sparris och ramslökssmör
Foto: TV4/ Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Kalvkotlett milanese med grön sparris och ramslökssmör

25 ingredienser

1 h

”Krispig kalvkotlett i Milanese-stil får sällskap av sparris, ramslökssmör och toppmurklor – allt i säsong och på topp just nu. En rätt som smakar lite Italien och vår på samma gång.” /Louise Johansson

Ingredienser

portioner

Kalvkotletter

  • 4 kalvkotletter, på ben
  • 3 ägg
  • 2 dl pecorinoost, riven
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl pankoströbröd
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 0,5 dl neutral rapsolja
  • 0,5 dl klarnat smör
  • 0,5 tsk salt

Sparris och ramslök

  • 600 g grön sparris (vild eller vanlig sparris)
  • 2 tsk neutral rapsolja
  • 25 g ramslök
  • 1 msk smör (till stekning)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Toppmurklor

  • 500 g toppmurklor (färska)
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Ramslökssmör

  • 50 g ramslök
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 1 msk ramslökskapris (eller kapris)
  • 2 krm salt

Servering

  • 2 citroner

Gör så här

Kalvkotletter

  1. Banka ut kalvkotletterna tills de är ca 0,5 cm tjocka.
  2. Vispa upp äggen och rör i hälften av pecorinon.
  3. Panera köttet i mjöl, äggblandning och panko.
  4. Stek vitlöken i olja och klarnat smör. Lyft sedan ur den och stek kotletterna gyllene, ca 3–4 minuter per sida.
  5. Toppa kotletterna med resten av osten vid servering.

Sparris och ramslök

  1. Stek sparrisen hastigt i olja på hög värme i ca 1 minut.
  2. Tillsätt ramslöken och låt den få lite färg i kanterna.
  3. Sänk värmen, tillsätt smör och smaka av med salt och svartpeppar.

Toppmurklor

  1. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i murklorna.
  2. Häll av murklorna och kyl ner dem i kallt vatten.
  3. Koka upp en ny kastrull med vatten och upprepa processen tills vattnet är helt klart.
  4. Låt murklorna rinna av på papper.
  5. Stek murklorna på medelvärme i olja tills vätskan dunstar.
  6. Tillsätt lök samt smör och stek i ytterligare 2 minuter tills murklorna blir krispiga. Smaksätt med salt.

Ramslökskapris

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Doppa ramslöken ca 15 sekunder i vattnet och kyl sedan ner dem under kallt vatten.
  3. Låt ramslöken rinna av och krama sedan ur överflödigt vatten.
  4. Mixa ramslök och smör tills det blir grönt. Vänd i kapris och salt.

Servering

  1. Dela citronerna på hälften.
  2. Lägg kalvkotletterna på varma tallrikar.
  3. Klick på ramslökssmör och servera med sparris och murklor.