Crudo på pilgrimsmussla

NYHET
Crudo på pilgrimsmussla
Foto: TV4/ Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Crudo på pilgrimsmussla

10 ingredienser

2 h

”Crudo är Italiens svar på sashimi. Här serverar jag pilgrimsmusslor med en syrlig vinägrett på tomat.” /Louise Johansson.

Ingredienser

portioner
  • 8-10 pilgrimsmusslor
  • 700 g körsbärstomater
  • 0,75 dl vinäger (ca 0,5 dl sötare vinäger eller citron)
  • 1-2 msk vatten

Servering

  • 1-2 snacksgurka
  • ätbara blommor
  • 1 tsk peperoncinioolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 förp ostronört
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Öppna pilgrimsmusslorna genom att skära av musslan från den platta delen.
  2. Gröp ur musslan med en sked.
  3. Skär bort den gröna delen på musslan utan att skära sönder den (magsäcken).
  4. Skär av kjolen (den går att använda till exempelvis en sås) och skär av romsäcken (den går att använda till majonnäs).
  5. Skölj sedan musslan.
  6. Skiva musslorna i 3-4 skivor och lägg i kylen.
  7. Koka upp vatten i en kastrull.
  8. Gör ett litet snitt ovanpå tomaterna som bara precis går igenom skalet.
  9. Förbered isvatten i en stor skål.
  10. Doppa hälften av tomaterna i det kokande vattnet med en hålslev i ca 20-30 sekunder tills skalet släpper.
  11. Kyl sedan ner tomaterna i isvattnet.
  12. Skala tomaterna.
  13. Finhacka hälften av tomaterna och låt rinna av i ett kaffefilter i ca 1,5 timme.
  14. Blanda tomatvätskan med vinäger och vatten.
  15. Dela resterande tomater.

Servering

  1. Skiva gurkan tunt på mandolin.
  2. Plocka blommorna.
  3. Lägg 4-5 pilgrimsmusslor i djupa tallrikar.
  4. Pensla på lite peperoncinoolja och strö över flingsalt.
  5. Lägg på tomater, gurka och ostronört.
  6. Fördela ca 0,5 dl tomatvinäger och ca 2 msk olivolja över rätterna så att det blir ca 2 tsk per portion.
  7. Garnera med blommor.