Jordgubbar med zabaglione och balsamvinäger

NYHET
Jordgubbar med zabaglione och balsamvinäger
Foto: TV4/ Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Jordgubbar med zabaglione och balsamvinäger

13 ingredienser

30 min

”Balsamvinäger och honung lyfter jordgubbarna – och den krämiga zabaglionen med mascarpone gör det extra gott. Vill du ha fluff? Kör den i en sifon!” /Louise Johansson

Ingredienser

portioner

Zabaglione

  • 1 gelatinblad
  • 100 g äggula [ca 5 st]
  • 250 g sockerlag
  • 150 g mascarpone
  • 0,5 dl marsalavin

Sockerlag

  • 180 g strösocker
  • 30 g glykos
  • 100 g vatten

Jordgubbar

  • 400 g jordgubbar, snoppade
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk balsamvinäger

Servering

  • 1 dl marconamandel, hackade
  • crema di balsamico

Gör så här

Zabaglione

  1. Blötlägg gelatinbladen.
  2. Vispa äggulorna till en krämig smet.

Sockerlag

  1. Koka upp sockerlagen till 121 grader.

Zabaglione forts.

  1. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle i äggulesmeten samtidigt som du vispar.
  2. Vispa krämen fluffig på medelhastighet tills den svalnat.
  3. Rör mascarponen mjuk och blanda med en tredjedel av krämen.
  4. Vänd i resterande kräm och smaksätt med marsala.
  5. Häll eventuellt upp i sifon och ladda med en patron.

Jordgubbar

  1. Dela jordgubbarna och blanda med honung och balsamvinäger.

Servering

  1. Strö lite mandel i botten på djupa skålar och lägg på jordgubbar.
  2. Toppa med zabaglione och ringla gärna över balsamico eller en lagrad balsamvinäger.