Pilgrimsmusslor med sandefjordsås
Pilgrimsmusslor med sandefjordsås
16 ingredienser
40 min
Vinnaren av Sveriges mästerkock 2022 bjuder i det här receptet på en förenklad variant av den av juryn hyllade förrätten Adam lagade i finalen. En underbart god rätt med smörstekta piligrimsmusslor i krämig citronsås toppad med en sockersaltad gurka.
Se Adam Thulin laga receptet

Ingredienser
- 300 g pilgrimsmussla
- smör
- salt
Sockersaltad gurka
- 0,5 gurka
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk citronsaft, färskpressad
- 0,5 citron, rivet skal
- 1 krm salt
Sandefjordsås
- 1 dl grädde
- 1 dl crème fraîche
- 1,5 tsk citronsaft, färskpressad
- 1,5 msk gräslök, finskuren
- salt
Topping
- dillvippa
- färsk körvel
- forellrom
Gör så här
Sockersaltad gurka
- Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna med en liten sked. Skär den i 1/2 cm tjocka skivor och lägg i en skål.
- Tillsätt socker, citronsaft, rivet cironskal samt salt. 3. Låt gurkan stå och dra i 20 minuter och blanda runt då och då.
Sandefjordsås
- Blanda grädde och crème fraiche i en liten kastrull och koka upp på hög värme.
- Ta bort kastrullen från värmen så snart det börjar bubbla och tillsätt citronsaft och gräslök. Smaka av med salt.
Pilgrimsmusslor
- Plocka bort muskeln på sidan av pilgrimsmusslorna och salta varje mussla noga.
- Hetta upp rejält med smör i en stekpanna på hög värme.
- När smöret har tystnat, tillsätt musslorna och stek dem hastigt, ca 2 minuter per sida.
- Tillsätt såsen direkt i stekpannan och blanda runt.
- Häll bort lagen som bildats från gurkan och toppa sedan musslorna med gurka, dillvippor, körvel och forellrom.
- Tips! Vill du göra rätten matigare passar det bra att servera kokt potatis till.