så och odla rädisor 1

Så och odla rädisor!

Rädisor är en fantastastiskt härlig, god och vacker gröda. Lika god att äta precis som den är som att använda i sallader eller varför inte lätt stekta med en god dipp till? Här får du tips och råd på hur du kan lyckas med dina rädisor - så du kan skörda hela sommaren lång!

Odla

En stor fördel med att odla rädisor är att det går fort! Mellan 3-6 veckor behöver rädisan för att gå från sått frö i jorden till fullt utvecklad rädisa redo för skörd - perfekt för den otålige odlaren. Ett misstag många gör är att så många fröer samtidigt, sprid istället ut din sådd och så några frön var 14:e dag. På så sätt har du tillgång till härligt krispiga rädisor under hela säsongen. Om du sår nya rädisor i samma jord som du precis skördat i kan du ge jorden ett litet näringstillskott i form av till exempel flytande gödning, tex humuspreparat.

Se Kökets trädgård: Odla rädisor

så och odla rädisor 2

Rädisorna kan odlas tidigt på säsongen, från dess att jorden är 5 grader. Det går fint att plantera i hink, tråg, på friland, i större kruka eller i pallkrage. Bäst trivs den i en mullrik och fuktighållande jord. Välj gärna en plats som inte är allt för solig, halvskugga är perfekt. Rädisplantorna gillar fuktig jord så vattna ofta för att undvika en besk smak och träig konsistens. Rädisan är som sagt en tålig planta som kan sås tidigt, men håll koll på frosten och täck med fiberduk om det vankas minusgrader. Samplantera gärna med tomat och kål - de är bra kompisar till rädisan.

Skörda

När den övre delen av rädisan sticker upp ur jorden vet du att rädisan är redo för skörd. Även blasten går fint att äta och bjuder på ett pepprigt tillskott i till exempel en sallad. Rädisorna förvaras bäst i kylen. Har de börjat bli lite mjuka och skrynkliga får de tillbaka sin spänst om du lägger dem en stund i isvatten.

Så och odla rädisor 3

Sammanfattning

Odla i omgångar (14 dagars mellanrum)
Fuktig jord
Halvskugga
3-6 veckor
Njut direkt!

Här kan du läsa mer om olika sorters rädisor!

Favoritrecept på rädisor

Mer gott med rädisor

Godaste sommarsalladen Ikea